Вторник,

Лекар: Шепите с лекарства докарват голяма беля

От: стандарт -
163
Лекар: Шепите с лекарства докарват голяма беля
A
A
A

 

"Няма патогенетично лечение, нямаме и профилактично лечение и хранителните добавки трябва да са с мярка. Не трябва хората да се самолекуват. Характерно за помощта на личните лекари е, че те осъществяват тяхната работа на територията на цялата страна, както и по договор към НЗОК. Здравната каса ни е задължила да сключим договор с неотложен център (Спешна помощ), но трябва да се знае, че ако някой е вдигнал температура, вдигнал кръвно, да не отива в болница, а да отиде в неотложен център." Това коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов в ефира на NOVA.

„Хората започнаха да пият Азитромицин профилактично, като витамини. Това не е добре. Трябва да внимаваме с нещата, които се появяват в интернет. Хранителните добавки за стимулиране на имунната система също трябва да се приемат с мярка, защото повишената активност води до така наречената цитокинова буря“, каза още той.

Това е неконтролирана реакция на имунната система срещу вируса, която предизвиква тежки възпаления и всъщност е главната причина за летален изход. Цитокините са белтъчни молекули, но механизмите, по които те действат, не са достатъчно изучени. Неконтролираната възпалителна реакция може да засегне не само белите дробове, но и бъбреците, червата, дори сърдечния мускул.

"Тестовете не са достъпни на никакво ниво, те са платени. Под всякакви видове - антигенни, антителни и PCR. Антигенните, които се правят от Спешна помощ, се правят със закъснение. Ако някой има симптоми трябва да се тества. Човекът когато го видиш, дори тембърът на гласа му, познаваме повечето пациенти", каза още той.

"Не съм броил колко пациенти с коронавирус съм преглеждал. Някои хора мислят, че е нужно да си направят снимка, но това не е задължително при всеки случай. Това, което е най-просто е дихателната честота в покой. При 16-18 вдишвания трябва да прецени дали диша по-тежко или усети недостиг на въздух", каза още той.

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията