Четвъртък,

Лекар: Избягвайте да се ръкувате

От: сс -
193
Лекар: Избягвайте да се ръкувате
A
A
A

 

Д-р доц. Атанас Мангъров заяви пред Bulgaria ON AIR, че българите не обичаме да спазваме дисциплина. Коментарът му беше по повод призива на властта да спазваме изключителна дисциплина, за да се предпазим от коронавирусът.
"Засега само се говори за истерия около коронавируса, но, когато мечката заиграе, нещата се променят“, каза доцентът
Той обясни, че е химера твърдението, че маската може да ни предпази.
„Когато ние говорим край нас хвърчат аерозоли. На най – голямо разстояние проникват част от частиците. Те могат и през маска да преминат. Над 90% е шансът да си предадем епидемията. Достатъчно е да се ръкуваме дори“, обясни д-р доц. Атанас Мангъров и поясни, че няма никакво значение каква е имунната ни система.
„Този вирус има всички способности да преодолява защитата на организма“, каза той.
„Счита се, че около две седмици е инкубационният период. В рамките на около една – до две седмици се появяват първите симптоми.
Първите симптоми са неразличими от тези на един грип – температура, болки в ставите, сополи, кашлица. Може да се обърка с грип наистина безпроблем. Затова е важно да отбележим, ако наистина сме били контактни“, обясни Мангъров.
„В България неизбежно коронавирусът ще дойде. Всичко е въпрос на време. Два час път със самолет е все пак. Това не е Китай. Коронавирусът може да дойде по всяко време“, заяви още той.
„Най – важно е хората да се обучат, да се даде информация, да се запази спокойствие и хората да избягват местата, където се събират много хора“, каза още д-р доц. Атанас Мангъров.

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com