Косопадът след Ковид може да продължи над 4 месеца

Един от най-често срещаните симптоми при преболедували вируса може да се превърне и в дългосрочен проблем

Косопадът след Ковид може да продължи над 4 месеца | StandartNews.com
  • Проучване на CDC доказва късно проявяващия се проблем след прекарване на вируса

Косопадът при преболедувалите коронавируса може да продължи над 4 месеца след болестта. Това показва проучване на учени от  Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), САЩ. Освен широко известните последствия след прекарване на болестта като задух, косопадът се оказва един от най-често срещаните симптоми на хората, преболедували вируса, а също така може да се превърне и в дългосрочен проблем.

Проучването на CDC с цел да установи последващи симптоми сред преболедуване на COVID-19 е проведено в края на 2020 г. При 24,1% от тях се появява косопад, като той започва да се проявява средно след 58 дни от първоначалните симптоми на вируса. Състоянието на загубата на коса след вируса се нарича телегонен ефлувиум (telogen effluvium, TE) или т.нар. реактивен косопад, като той е еднакъв с косопада след емоционален стрес или хранителни нарушения.

„Загубата на коса е травмиращо преживяване за всеки, независимо от пола или възрастта. Прекарването на коронавирус само по себе си е емоционален стрес за организма и последващи реакции като косопад са нормално последствие. Качествената козметика е ключов фактор за справяне с подобен проблем, затова е важно потребителите да не се доверяват на каква да е козметика, а само на доказани марки. Ако все пак забелязвате, че загубата на коса е прекалено интензивна и повече от обичайното, незабавно се обърнете към дерматолог” – съветва Александър Трифонов, бранд мениджър на Здраве Актив.

През последните години козметиката срещу косопад е една от най-търсените на световните пазари. У нас сред най-продаваните и ефективни шампоани при косопад е този от серията Здраве Актив – Здраве Актив Хинин. Той стимулира растежа и укрепва косата, намалява сърбежа и има противопърхотно действие. Хининът в състава му има силно стимулиращо и укрепващо свойство, подобрява микроциркулацията, стимулирайки растежа на косъма. Друга активна съставка, която има доказано ефективно действие за превенция на косопада, е кофеинът. Затова тази съставка заслужено беше вдъхновението за създаването на формулата на най-новото допълнение към портфолиото на бранда Здраве Актив – Кофеин и активен въглен. Шампоанът комбинира свойството на кофеина за стимулация на растежа на нова коса с детоксикиращия ефект на активния въглен.   

Марката Здраве Актив се произвежда от водещата българска компания Арома. Продуктите на Здраве Актив се отличават с до 100-процентовата си ефективност в борбата с пърхота.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай