Колко живота спасява носенето на маски?

Само в САЩ 130 000 за следващите 4 месеца

Колко живота спасява носенето на маски? | StandartNews.com

 

Специално създаден модел пресметна, че повсеместното носене на предпазна маска може да спаси над 100 000 живота в САЩ през следващите 4 месеца.

Носенето на маски се превърна в широобсъждана сред обществото тема, която дори поляризира политическите среди. Някои хора го смятат за глупаво ограничение на свободата им.

Проучванията обаче показват, че използването на маски намалява предаването на респираторни вируси, включително SARS-CoV-2, с около 40%. В САЩ само около 50% от хората носят маски публично през ноември 2020 г , твърди Медикъл нюз.

В страни с много по-висок процент на използване на маски – като Южна Корея и Нова Зеландия – са постигнати трайни намаления в броя инфектирани с COVID-19 и икономиките на тези страни вече се възстановяват.

Институтът за здравни показатели и оценки (IHME) в Сиатъл е събрал данни от всички американски щати от началото на пандемията. Техните модели изчисляват, че универсалната употреба на маски (дефинирана като 95% използване на маски в обществото) може да спаси 130 000 живота между 22 септември 2020 г. и 28 февруари 2021 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай