Кога падат мерките . Прогноза на Кацаров

Според него най-страшното вече е минало

Кога падат мерките . Прогноза на Кацаров | StandartNews.com

Бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров очаква мерките за борба с разпространението на коронавируса у нас да отпаднат до един месец.

"Всъщност това е четвърта вълна. "Омикронът" е много различен от "Делта варианта. Вълната, която имахме през октомври беше най-тежката в нашата страна, но може би най-страшното мина. Предполагам, че мерките ще отпаднат и у нас до месец най-много", заяви пред БНТ бившият служебен министър.

"Омикрон протича по-различно, засяга по-млади хора, протичка по-леко и по-малко хора влизат в болница, така че като цяло фокусът се измества не толкова към болниците, но към извънболничната помощ. Вирусът затихва, затихва и ваксинацията, добави Кацаров.

Според бившият служебен здравен министър у нас увеличеният брой на ваксинирани през януари се дължи на хора с бустерна доза, а не на такива, които са си поставили първа игла. Кацаров подчерта, че е с бустерна доза.

Според него лечебните заведения не са поставени в конкурентна среда, което води до изместване на фокуса от самия пациент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай