Какво иска за "Пирогов" проф. Балтов

270 с COVID-19 са минали през "Пирогов"

Какво иска за "Пирогов" проф. Балтов | StandartNews.com
  • 270 с COVID-19 са минали през "Пирогов"
  • 70 % от хората нуждаещи се от апаратна вентилация са лекувани в "Пирогов"

Конкретни искания за „Пирогов” има шефът му проф. Асен Балтов. Искаме да бъде направен основен ремонт на спешната част, да бъде оборудвана с нова апаратура, каза професорът в предаването „Беновска пита” по Канал 3. Карантината му свършва и от утре той отново е на бойния си пост в спешния център.

Възнагражденията в медицината и в здравеопазването изобщо не са достатъчни. Поне 5 пъти повече трябва да се плаща, каза Балтов. И допълни: „Повечето лекари работят за вътрешна удовлетвореност, че помагат на хората”. Балтов сподели как „Пирогов” се бори с коронавируса от първия ден на заразата. В началото колегите му били ехидно настроени към неговото предупреждение, че всички трябва да се подготвят. Но лошият сценарий ги накарал да работят по друг начин. Първите две седмици формирали логистиката си, нямали инфекциозно отделение. После направили една реанимация само за COVID пациенти. След това закупили лични предпазни средства и респиратори.

"270 пациенти с COVID инфекция преминаха през "Пирогов", 50 бяха в реанимация, 70 % от хората нуждаещи се от апаратна вентилация са лекувани при нас” каза той.

"Всички бяхме в приповдигнато от адреналина настроение, тези 3 месеца работеха на пълни обороти, това доведе до умора, на прага сме на втора вълна, а не можахме да си починем от първата", обясни лекарят.

"33 % от европейските държави са склонни да спазват правилата. Хората вече наистина или не могат да разберат, че е необходимо да има дисциплина и дезинфекция. Крайно време е да се разбере, че ако сами не си помогнем, няма кой. И аз бях разпуснал мерките, мислех, че нещата отшумяват. Бяхме се събрали една компания на обяд, разбра се, че колегата до мен на масата е дал положителна проба, моят тест беше отрицателен, но все пак се изолирах защото съм бил час и половина с този човек", сподели професорът.

"Колкото по-дълго време човек има висока температура, толкова по-тежко преминава вирусът. Първата снимка на дроба се прави между 5-ти и 10-ти ден на заболяването. Хрема и кашлица са оплакванията в началото, след това сериозни болки в главата, понякога в мускулите и ставите, задух, недостиг на кислород, загуба на обоняние и на вкус", разказа симптомите на заразата проф. Асен Балтов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай