Посочиха причината, която отключва паник атаките

Това е едно от най-неприятните усещания, които някой може да изпита

Посочиха причината, която отключва паник атаките | StandartNews.com

Неочаквано, поразително и дори ужасяващо.

 Може би в даден момент сте се чудили защо имате паник атаки. 

Това внезапно усещане, че се задъхвате, че сърцето ви бие и страхът обхваща всяка част на ума и тялото ви, е нещо много неприятно.

 Всичко е извън вашия контрол. И ако има един аспект, който генерира още повече страх, това е повтарянето на тези усещания, пише pirinsko.com.

Първата паник атака никога не се забравя.

Можем да кажем, че това е едно от най-неприятните усещания, които някой може да изпита.

Нека обаче подчертаем в какво се състои симптоматиката.

Физически симптоми

* замаяност

* треперене

* сърцебиене

* болка в гърдите

* усещане за задушаване

* гадене, разстроен стомах

* изтръпване на тялото

* втрисане и изпотяване едновременно

Емоционални и когнитивни симптоми

* прекален и ирационален страх

* деперсонализация (откъсване от себе си)

* усещането, че човек „полудява“

* дереализация (усещане, че всичко, което ни заобикаля, не е реално)

Ако някога сте се чудили защо получавате паник атака, трябва да разберете, че причината не е във фактори като слабост или емоционална некомпетентност. Не се самонаказвайте и не се обвинявайте за това. Всички можем да го преживеем. Нека да разгледаме причините, поради които може да страдате от паник атаки:

1. Биологични и генетични причини

Въпреки че е възможно всеки от нас да изпита пристъп на паника в даден момент, някои хора преживяват това редовно. Причината за това биха били генетични фактори.  Пристъпите на паника са средно по-чести при жените и тази генетична особеност повишава риска от появата им.

2. Функционални промени в церебралната амигала

Ако се чудите защо имате тези атаки, причината би била във вашата мозъчна амигдала. Този нервен център за емоционална обработка може да има някои особености, които увеличават риска от това да страдате в по-голяма степен от паник атаки.

Амигдалата, центърът на мрежите за обработка на страха, би била свързана както с паническите атаки, така и с тяхната хронична версия: паническо разстройство.

Това, което причинява проблема, е да се поставяме в постоянно състояние на „аларма“. Тази свръхвъзбуда капсулира усещането за постоянен страх и че нещо много лошо ще се случи.

3. Хроничен стрес или продължителен натиск

Въпреки че стресът е естествен механизъм, който ни позволява да се изправим пред специфични предизвикателства и заплахи, понякога той е извън нашия контрол. 

Когато стресовите ситуации и напрежението се проточат и изискванията надхвърлят нашите психологически ресурси, се появяват атаки. Това е и най-честата причина за това ужакяващо състояни, показват лекарските изследвания.

Организмът и мозъкът показват в тези ситуации много високо ниво на кортизол, норепинефрин и адреналин. Всичкото това натрупано напрежение "експлодира" в един момент. 

По същия начин знаем, че има хора с по-ниска устойчивост на стрес, а това засилва появата на атаки.

4. Когато страхът надвие

Въпросните атаки възникват самостоятелно или са съпътстващи от други разстройства като тревожност или травма. Животът ни поставя в трудни обстоятелства, с които не винаги знаем как да се справим и които са придружени от постоянно чувство на страх. Да видим някои примери:

* справяне със загуба

* болен любим човек

* справяне с психологическа травма 

* загуба на работа и финансови проблеми

* фобии

* интензивни промени в живота, като например раздяла

5. Други причини, поради които имате паник атаки

Този факт може да привлече вниманието ни, но науката предупреждава за такъв фактор от десетилетия: тютюнът увеличава риска от страдание от пристъпи на паника.

От друга страна, не може да се пренебрегне фактът, че консумацията на определени психоактивни вещества често води до тези преживявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай