Кабинетът подновява запасите от калиев йодид срещу радиация

Мотивът е, че наличните количества са с изтекъл срок на годност към 31 декември 2021 г.

Кабинетът подновява запасите от калиев йодид срещу радиация | StandartNews.com

Правителството одобри на извънредно заседание в понеделник финансиране за подновяване на запасите от калиев йодид, който се използва за защита при излагане на радиация. Мотивът е, че наличните количества са с изтекъл срок на годност към 31 декември 2021 г.

Решението идва ден, след като руският президент Владимир Путин постави под специален режим на повишена бойна готовност и носене на службата в руските сили за сдържане, което включва и използване на ядрено оръжие.

Българското правителство е приело решение за одобряване на финансиране на дейности за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предвидени са 4.1 млн. лв., от които освен за таблетките калиев йодид ще се изразходват средства и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

От здравното министерство успокоиха на радиацията

Според министър-председателя Кирил Петков вчерашното изказване на Владимир Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, е само по себе си безумно. Не мога да повярвам, че в 2022 г. можем да говорим това в Европа, каза премиерът. Ние като българско правителство се надяваме, че няма такъв риск, а става въпрос за стратегически сплашвания, но ние не можем да останем безучастни, посочи Петков. Затова проверихме каква е възможността да имаме финансово обезпечаване на подновяването на запасите от таблетки калиев йодид, защото срокът на годност на наличните е изтекъл. Решихме днес да се снабдим с тези таблетки, независимо от сценария, защото това е национална сигурност, каза премиерът. Не искам да вкарвам паника, не вярвам, че това ще се случи, но все пак трябва да сме готови, подчерта премиерът.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай