Изповедта на лекаря,приел първата жертва на вируса

И мен ме е страх, признава реаниматорът от "Пирогов" д-р Петър Величков

Изповедта на лекаря,приел първата жертва на вируса | StandartNews.com

И мен ме е страх, но някой трябва да лекува болните от коронавирус и да се грижи за тях. Думите са част от разказа през бТВ на лекаря, който се изправи срещу първия случай на коронавирус в „Пирогов“. На 10 март дежурството на реаниматора Петър Величков в противошоковата зала тече обичайно. До момента, в който постъпва една от първите заразени у нас - 65-годишната жена от Монтанско.

„Състоянието на пациентката продължи да се влошава. Пристъпихме към най-радикалната манипулация - поставяне на изкуствена белодробна вентилация, извършено под строг стерилен контрол“, обясни д-р Петър Величков - реаниматор в противошкова зала на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов".

Оказва се, че и съпругът й - постъпил преди нея в болницата, е заразен.

„Това беше нещо ново за нас. Имаше някакво напрежение от неизвестността... Висока температура, белодробен оток, който не е от сърдечен произход. Може би най-тежкото усложнение на тази инфекция, което е алармиращо“, споделя още докторът. Той добави, че самите пациенти са били изплашени.

На смяна е и Маргарита Танева - старша сестра в спешното, която остава там 36 часа. „Беше ограничен достъпът до спешното отделение в „Пирогов“, за да се извършат необходимите дезинфекции, да се организира работата на екипите. Въпросът е да можем да запазим спокойствие“, коментира Маргарита Танева - старша сестра в Спешното отделение на „Пирогов".

Почти месец след този случай борбата с СOVID-19 вече е всекидневие за доктор Величков.

„И мен ме е страх, всеки има някакви страхове, но някой трябва да се занимава с тези хора. Те са болни, ние трябва да ги лекуваме. Бих искал да ги окуража, че много хора, които се заразяват, не проявяват симптоми и те са повече от починалите. Тези, които са проявили симптоми и са оздравели, са много повече от починалите“, каза още лекарят.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай