Над 1000 лекарства изчезнаха от аптеките

Причината е преопаковането заради новия баркод, някои хапчета няма да се появят до края на годината

Над 1000 лекарства изчезнаха от аптеките | StandartNews.com

Над 1000 лекарства, някои от които са жизнено важни за пациентите, изчезнаха от пазара. Сред тях са медикаменти, свързани с лечението на Паркинсон, лекарства за сваляне на кръвно, за псориазис, лупус и за автоимунни заболявания, разказа шефът на организацията на фармацевтите Антон Вълев.

Аптекарка, която не е част от верига, сподели, че според нея липсващите медикаменти на пазара са дори 2000. При положение, че фармацевтите боравят с общо 5000 лекарствени средства.

Причината е в новото изискване на Европейския съюз, съгласно което на опаковките на лекарствата се изписва специален баркод, който трябва да проследи дали те не са фалшиви.

"Въпреки че за това изискване се знаеше от месеци, фирмите все още не са готови с преопаковането, а и ние не сме сред най-важните им пазари“, коментира Вълев.  Тъй като на новите опаковки трябва да се изпишат първо инструкциите на съответния език, например български или румънски, ние сме последни в списъка и част от лекарствата няма да се появят у нас до края на годината, въпреки че лекарите са ги изписали.

Особено притеснително е това, че част от  тези лекарства за животоподдържащи – например „Мадопар“ за Паркинсон или лекарствата за високо кръвмно и сърдечни болести. „В момента все още в страната има такива лекарства – ако ги няма в столицата, може да ги има в Бургас, но аптекарите да не искат да ги доставят“, каза Антон Вълев. Някои от вносителите поддържат вноса на генерични лекарства, но те не действат по същия начин на пациента.

Проверка на „Стандарт“ показа, че фармацевтите масово запазват последните медикаменти за пациенти, които ги получават по здравна каса, защото не се знае кога ще се получат следващите. В същото време хората, които си купуват лекарствата на свободна продажба, нямат достъп до тях. Според фармацевтите в близко бъдеще трябва да очакваме намален достъп и до обезболяващи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай