Четвъртък,

Грипът превзема нови територии и у нас

От: Редактори, кадър бТВ -
539
Грипът превзема нови територии и у нас
A
A
A

Макар и със закъснение грипът "нападна" България и тази година, а след първите случаи от последните няколко дни, специалистите очакват заболяването да достига доста по-висок брой на пациентите с него.

От днес грипна епидемия е обявена на територията на област Монтана. Вчера епидемия обявиха в Дупница и Сапарева баня.

Грипната вълна ще се разрасне, прогнозира пред бТВ началникът на катедра „Инфекциозни болести“ към ВМА доц. Георги Попов. Медикът уточни, че грипът е целогодишно заболяване, но се разпространява в месеците декември-март.

„Тази година има закъснение, обикновено грипът започва около Коледа, когато се връщат у дома роднините – заради въздушния транспорт. Тази година зимата е относително топла, но няма как да избегнем разпространението“, каза д-р Попов и допълни, че винаги заболяването тръгва от малките към големите градове.

По думите му в София обстановката е била нормална до миналата седмица – случаите са били единични, но този уикенд броят на болните рязко се е увеличил. Той допълни, че симптомите са висока температура, мускулни болки и отпадналост. Вирусът засяга най-вече децата.

„Грипната инфекция протича бързо – бързо се разпространява, усложнява и оздравява, но бързо се и умира. Не трябва да се подценява и хората не трябва да разчитат на собствения си опит при предишни епидемии, а да се обръщат към лекар“, коментира медикът и заяви, че не бива хора, които имат симптоми за грип да  посещават работа или училище.

Доц. Попов заяви, че грипът засяга дихателната система, сърдечносъдовата система, а може да увреди бъбреците и централната нервна система. Подобни случаи има при неправилно лечение. По отношение на мистериозния вирус, който се появи в Китай – той обясни, че този вирус е познат още от 60-те години на XX в.

„От семейството на коронавирусите над 200 са познати, но само 6 са патогенни са човека. Тяхната склонност е да мутират и най-вероятно такава мутация се е появила в Китай. Индокитай е място с голямо съчетание на хора и животни, грипът също често тръгва оттам“, заяви лекарят.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com