Четвъртък,

Голяма грешка с лечението на болните от Ковид у нас

От: Редактор -
2404
Голяма грешка с лечението на болните от Ковид у нас
A
A
A

При 70% от заболелите от COVID в България е бил изписван антибиотик, без да e било необходимо. В списъка с безплатни лекарства от COVID зоните, присъстват антибиотици, които са неподходящи за хора със среднотежко протичане на вирусната инфекция, сочат данни от проучване на Световната здравна организация (СЗО).

Според него цифрите в България са смущаващи. 70% от пациентите с COVID са получили от лекуващия лекар рецепта с антибиотик, коментира Михаил Околийски от офиса на организацията у нас, предаде БНР.

"Само в 7 процента от случаите има насложена бактериална инфекция, която трябва да бъде лекувана с антибиотици. В случаите, лекувани в болница, се подхожда отговорно към антимикробната резистентност", посочи той.

На фона на целия Европейски съюз, където се прилага предимно симптоматично лечение на COVID-19,  у нас цифрите показват ръст на антибиотична употреба с 30%.

"Според всички препоръки на Европейския център по контрол на заболяванията, СЗО и други организации, в леките и в средно тежките случаи на COVID не трябва да се използват антибиотици", категоричен е Иванов.

Нужен е контрол върху предписването, който би могъл да се осъществи само ако се въведе електронна рецепта за всички лекарства, не само за тези по Здравна каса, допълни Михаил Околийски. 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички