Ето как ваксинираните може да изкарат вируса

Само с възпалено гърло и главоболие

Ето как ваксинираните може да изкарат вируса | StandartNews.com

Министерството на здравеопазването публикува във Фейсбук пост за новия индийски вариант на Covid-19 под заглавие "Атаката на вируса и отговорът на ваксината".

Учените от Южна Африка създадоха система за наблюдение, базирана на систематичен и регионален подход, чиято цел беше да се види как вирусът мутира. Те откриха внезапни промени в мутационния модел на вируса - не единични промени, а множество промени в шипчестия протеин.

Една от мутациите на доскоро наричания южноафрикански щам намалява защитата на антителата, образувани след заразяване с COVID-19 и след ваксинация. Освен това хората са изморени от социалните мерки и все по-рядко ги спазват. Това е основание вирусът да продължи да мутира и математически краят на пандемията не изглежда да е близо.

Добрата новина е, че разработените до момента ваксини работят добре и срещу другите варианти на вируса. Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, от хоспитализация и смърт.

Ваксинираните биха могли да се заразят с COVID-19, но при тях заболяването ще премине с възпалено гърло и главоболие", съобщават от Министерството на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай