Експерти скочиха за коронавируса! Какво обявиха

Не е вярно, че пандемията си е отишла

Експерти скочиха за коронавируса! Какво обявиха | StandartNews.com

"Подкрепям пулмолозите за това не те да издават направления за PCR тестове, защото те са изключително малко, сега са заети с постCOVID симптомите на пациентите.

Нуждаещите се ще се струпват пред кабинетите и потенциалните вирусоносители могат да създадат опасност за останалите пациенти", това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести.

Според нея COVID вълната не си е отишла, след като имаме над 1400 заразени днес.

"Риск има, тоава, че намалява, не означава, че изчезва", подчерта тя.

Проф. Гломб допълни, че заболеваемостта от COVID в момента е два пъти по-голяма от тази от острите респираторни заболявания.

Световната здравна организация вече в няколко брифинга напомня, че все още пандемията не е приключила и още е твърде рано да обявим победа над Covid-19. В някои страни започна да се наблюдава покачване на новите случаи". Това каза пред БНР проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

Вирусът не си е отишъл и по всяка вероятност той няма да си отиде, изтъкна тя и добави, че е много важно ваксинацията да продължи и да се следи промяната на геномът на този коронавирус, за да бъде медицината подготвена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай