Експерт с ключова новина за грипния вирус

Коментар на проф. Радостина Александрова

Експерт с ключова новина за грипния вирус | StandartNews.com

Това, че грипният вирус привидно се е „скрил“, не означава, че е изчезнал. Засяга (особено причинителите на т.нар. грип А) доста животински видове и те са негов своеобразен резервоар в природата. Това обясни пред "Монитор" проф. Радостина Александрова, д-р по вирусология към БАН.

Тя изтъкна, че с разхлабването на мерките грипът би могъл да се завърне.

"Ако не сега, то в някакъв следващ момент. А това да не сме били изложени на действието му един или дори два последователни сезона си има и своята отрицателна страна.

И експертите се питат колко добре продължава да го помни имунната ни система, какво е състоянието на колективната защита на населението срещу него", коментира експертът.

Проф. Александрова обясни, че дори да не сме го забравили, са се натрупали повече хора, които никога преди това не са се срещали с грипния вирус.

Грипният сезон за тази година в Южното полукълбо всъщност вече е към края си. Според данни на СЗО нивата на вируса са много по-ниски от типичните за тази част на годината. В същото време Центърът за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) обаче препоръчва противогрипна ваксина на всички, включително на децата, за които разполагаме с разрешена такава.

"Противоепидемичните мерки срещу COVID-19 силно ограничиха разпространението и на други респираторни вируси, включително на грипния. Това е добра новина, защото едновременното циркулиране на два силни играча – грипният вирус и SARS-CoV-2, би затруднило изключително много здравната система.

Има данни, че двата вируса дори могат да си „помагат“, коментира проф. Александрова.

Тя обясни, че инфекцията с грипния вирус повишава изявата на рецептора АСЕ2, който служи за входна врата на SARS-CoV-2 в клетката и така улеснява разпространението му, а вероятно и тежестта на клиничната картина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай