Експерт: Ковид води до лудост

Заради вируса се очаква сериозно увеличение на психичните разстройства

Експерт: Ковид води до лудост | StandartNews.com

Заради COVID-19 се очаква сериозно увеличение на психичните разстройства, което ще натовари психиатричната помощ години наред, след като приключи пандемията. Това заяви пред Нова директорът на Националния център по обществено здраве доц. Христо Хинков.

На всяко дежурство от Столичната спешна помощ получават сигнали за тревожни състояния, нервни кризи и панически атаки. Броят на тези обаждания се увеличава през нощта, отчитат от Спешна помощ.

Повечето от тези състояния, за които хората звънят на 112, са вследствие на COVID-19, отчитат го и психиатрите. А понякога психиката, много по-трудно се лекува от физическо заболяване или травма, казват специалистите. Подобен е случая и със Стефан Грозев от Горна Оряховица.

Мъжът губи крака си в следствие на прекарана COVID инфекция. Днес, 10 месеца по-късно, той вече е с протеза и физически се справя, но психически все още му е трудно.

„При движението и ритъма на живот който го имах, изведнъж всичко спира. Оказва се, че нямам шанс за реализация. Беше ми много трудно”, разказа мъжът.  

„Остава психическата травма. За проблема трябва да се говори непрекъснато. Смятам, че има нужда дори от намесата на специализирана помощ”, каза съпругата на Стефан – Диляна Грозева.

В момента, в ситуация на COVID пандемия, психическото здраве зависи и от ваксината, казва доц. Христо Хинков.

„Това би довело до някакво успокоение. Подсъзнателно усещане, че си защитен”, поясни той.

Защитена след ваксината се чувства и Ваня Димитрова от Благоевград. Въпреки, че не е боледувала, не е била под карантина тя признава, че пандемията й се отразява на психиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай