Четвъртък,

Екип от „Пирогов” с уникално приложение

От: Стандарт -
365
Екип от „Пирогов” с уникално приложение
A
A
A

Приложението „Какво да правим при изгаряне?” е без аналог в България. То е създадено от д-р Мартин Мартинов, който специализира пластично-възстановителна и естетична хирургия в Клиника по изгаряне и пластична хирургия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” вече трета година, под ръководството на доц. д-р Мая Аргирова д.м., началник на клиниката и национален консултант по изгаряния.

Целта на новосъздаденото мобилно приложение е да предостави адекватна информация по достъпен, разбираем и удобен начин на потребителите и така да се редуцират грешките в оказването на първа помощ при изгаряне. По-малко грешки значи по-малко и невидими белези и повече спасени човешки животи. Формулирани са точни, ясни и илюстрирани насоки за оказване на първа помощ при изгаряне в зависимост от механизма - от гореща течност, пламъкови, електрически, химически и слънчеви изгряния. Освен „какво да се прави” в случай на изгаряне, е даден отговор и на въпроса „какво да не се прави”, както и кога и къде да се потърси специализирана помощ.

Приложението е предназначено както за немедицински лица, така и за медици, оказващи първа помощ или транспортиращи пациент с изгаряне. За съжаление често се транспортират пациенти с обширни изгаряния, като 50-80% от тях са получили неадекватна или не са получили първа лекарска помощ, което е пряко свързано с преживяването на травмата. В отделен раздел на приложението са включени ATLS с акцент върху специфичните при изгаряне стъпки, формули и начална интравенозна инфузия – деца и възрастни, първична хирургична обработка и превръзка, критерии за трансфер в специализиран център.

„Какво да правим при изгаряне?” е налично за Android смартфони и може да бъде инсталирано от Google Play безплатно и без реклами. Веднъж инсталирано, приложението може да работи и без наличен интернет.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички