Доброволците нямат място в COVID отделенията

Това твърди пред bTV специалистът по медицинско право д-р Мария Петрова

Доброволците нямат място в COVID отделенията | StandartNews.com

Доброволчеството е нещо изключително полезно, но на нас не ни трябват доброволци, които да лекуват и да имат досег с пациентите - дори и студенти по медицина и стажант-лекари нямат право да извършат каквито и да е лечебни и диагностични мероприятия.

Това заяви пред bTV специалистът по медицинско право д-р Мария Петрова във връзка с призивите студенти от медицинските университети да влязат в COVID отделенията.

"С едно изменение на Закона за лечебните заведения преди 5-6 г. стана изключително лесно да се открие болница - то не беше обвързано с трайно назначен персонал.

Оказа се, че имаме близо 400 болници със страшно много регистрирани в тях легла, но няма лекари, медицински сестри, персонал, който да обслужва пациентите", посочи д-р Петрова.

"Не можем да смятаме, че в условията на пандемия панацея ще е доброто сърце на хората. Доброволците не трябва да влизат в отделенията и да имат досег с пациентите - рисково е за живота и здравето както на пациентите, така и на доброволците", категорична беше тя.

Според д-р Петрова доброволческият труд трябва да се насочи към "подпомагащи процеси в лечебните заведения". Тя посочи, че в практиката си се среща със ситуации, при които има "двоен аршин" при налагането на карантинни мерки. Така, ако близките "на известен човек" се върнат от чужбина за погребението му, на тях се позволява да пребивават у нас и да си тръгнат без изолация, докато за други обикновените хора това не е възможно.

Възможни са и злоупотреби заради свободната интерпретация на дефиницията за контактно лице", каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай