Деца рисуват за здрави сърца 

Състезанието за рисунка и постер е инициатива на Световната лига по хипертония 

Деца рисуват за здрави сърца  | StandartNews.com

Ще дадем старт на надпреварата през май, казва организаторът доцент Красимира Христова 

Наричат хипертонията или високото кръвно налягане „тихият убиец“. За съжаление, през последните десетилетия фаталните сърдечно-съдови инциденти вследствие от заболяването зачестяват, а съвременният начин на живот е причина болестта да засяга все по-млади хора. Ето защо е изключително важно в обществото да има високо ниво на осведоменост и за профилактиката и лечението на хипертонията да се говори дори и в училищата. В този контекст се вписва и световното състезание за детска рисунка (постер) на тема „Да запазим сърцето здраво!“. Инициативата е на Световната лига по хипертония, а организатор в България е изтъкнатият кардиолог доцент Красимира Христова. Тя е и директор на Регионалния офис за Източна Европа и член на Борда на директорите на Световната лига по хипертония. „Ще дадем старт на състезанието за детска рисунка (постер) през май“, обясни пред „Стандарт“ доцент Христова. И това не е случайно – на 17 май се отбелязва Световният ден на хипертонията, а кампанията по този повод у нас ще бъде под наименование „Защото аз казвам така“ ("Because I say so"). Нейната цел е да повиши осведомеността за високото кръвно налягане, което е основен фактор за смъртност в световен мащаб.

Като част от тази кампания ще и състезанието за детска рисунка в подкрепа на по-здравите сърца. Няма ограничение в избора на материали и размерите на рисунките(постерите), както и за броя артисти. Рисунките могат да бъдат изпращани до 31.12.2019 г. на е-mail [email protected]. Участниците трябва да изпратят една снимка на рисунката и една своя снимка с рисунката. Сътворените от децата произведения ще бъдат показани във Фейсбук страницата на кампанията „Защото аз казвам така“, а най-оригиналните ще бъдат отличени с награди. 

„Чрез това състезание искаме да привлечем в още по-голяма степен общественото внимание върху значението на здравето на сърцето. Също така искаме да спомогнем децата да бъдат запознати от най-ранна възраст колко е важно да се грижат за сърцето си чрез подходяща диета, редовна физическа дейност и спокойствие“, казва доцент Красимира Христова. Според нея българската нация страда от сърдечно-съдови заболявания, а през последните години има тенденция да се увеличават мозъчно-съдовите заболявания и да намаляват фаталните сърдечно-съдови инциденти. Доцент Христова е на мнение, че трябва да се вложат повече усилия и средства в профилактиката на тези заболявания. 

В тази посока е ориентирана и инициативата „Май – месецът за измерване“ (May Measurement Month – МММ). Това е глобална кампания за осведомяване и скрининг, ръководена от Международното дружество по хипертония (International Society of Hypertension - ISH), което представлява водещите световни учени, клиницисти, доставчици на здравни услуги и здравни работници, всички с общ интерес към борбата с хипертонията. Стартирала през май 2017 г., инициативата МММ поставя фокус върху увеличаването на достъпа до скрининг на кръвното налягане като потенциално най-ефективният начин да се намали неблагоприятното въздействие на хипертонията върху здравето, като цели да разшири обхватът на измерването от един ден (17 май) на един месец. Доброволци в повече от 100 държави, сред които и България, измерват кръвното налягане на хора в градове и села, като част от най-голямото усилие за мащабен скрининг на общественото кръвно налягане, което светът някога е виждал. Всички граждани се съгласяват да бъдат регистрирани данните за кръвното им налягане и всеки, който се регистрира като хипертоничен в този ден и месец, получава съвет за това, което трябва да направи като следваща стъпка за нормализиране на кръвното си налягане. 

Само в рамките на 2 години чрез тази кампания е измерено кръвното налягане на над 2,7 милиона души. През 2017 г. инициативата обхваща 1,2 милиона души. От тях 150 000 са диагностицирани с високо кръвно за пръв път, а над 100 000 – с неадекватно лечение на заболяването. През 2018 г. кампанията обхваща още 1,5 милиона души. 

Тихият убиец в числа

• Високото кръвно налягане е рисков фактор  № 1 за смъртност в глобален мащаб. Хипертонията причинява инсулти, сърдечни атаки и други сърдечно-съдови усложнения
• Над 10 милиона души умират годишно заради повишено кръвно налягане
• Само половината от хората с хипертония знаят, че имат такъв здравословен проблем

Доц. Красимира Христова - Мисия „сърце“

Доцент Красимира Христова е не просто един от най-добрите кардиолози и всепризнат експерт по ехокардиография. Тя е от онези лекари, за които професията е призвание, а работата й може да бъде определена като „Мисия сърце“. „Да си лекар е призвание и зад всеки един медицински случай има конкретен човек, нуждаещ се от моята помощ“, казва доцент Христова. Тя работи в Националната кардиологична болница, в Медицински център по сърдечно-съдови заболявания и е консултант по кардиология в МБАЛ „Надежда“. Има защитена докторска степен върху приложението на новите ехокардиографски методи за оценка на миокардната деформация при пациенти след остър миокарден инфаркт.
Доц. Христова е специализирала в престижни университети в Австрия и Белгия. Има успешно защитена магистратура в областта на Аdvance Medical Imaging в кардиологията към Католически Университет в Льовен, Белгия през 2009г. Участва в разработването и клиничното приложение на първия софтуер за триизмерна миокардна деформация, съвместно с колектив от Белгия и Норвегия. Автор е на много научни материали, носител е награда за млад изследовател на Международната Асоциация по Хипертония през 2006, както и на редица отличия на национални и международни организации. Секретар е на работната група по ехокардиография към Дружеството на кардиолозите в България от 2010 до 2014 г., а понастоящем е президент на РГ по ехокардиография към ДКБ. Член е на борда на Европейската асоциация по ехокардиография, на борда на научния комитет на Американската асоциация по ехокардиография. Президент е на VII Световен форум по сърдечно-съдови заболявания и клинично хранене, който се проведе в София на 21-23 октомври 2013 г. От 2013 г. до 2015 г. е избрана за президент на International College of Cardiology и президент на International College of Nutrition за 2016 г. 
От декември 2013 г. и понастоящем е член на Борда на директорите на Световната лига по хипертония. Гост -лектор е на Сreighton University- Омаха, Небраска, САЩ, а от м. септември 2015 .г е гост-професор в същия университет. Доц. Христова е почетен член на International Academy of Сardiovascular Science , САЩ от 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай