Чили дава паспорт на излекуваните

Подвеждащо е, няма гаранция за имунитет, контрира СЗО

Чили дава паспорт на излекуваните | StandartNews.com
  • Подвеждащо е, няма гаранция за имунитет, контрира СЗО

Чили реши да издава сертификати (паспорти) на хора, които са се възстановили от коронавируса, съобщи BBC. Световната здравна организация (СЗО) вече няколко пъти заяви, че няма "доказателства", че хората, които са се възстановили от коронавирус, са имунизирани от повторно заразяване, и предупреди, че документите за "имунитет" могат дори да помогнат на вируса да продължи да се разпространява.

От своя страна здравното министерство на Чили обясни, че има разлика между паспорт за имунитет и такъв за премината коронавирусна инфекция.

 "Много е важно и искам да повторя, че не сме говорили за карта за имунитет. Искам да кажа, че СЗО, когато говори по темата, се отнася точно до имунитетната карта. Целта на ковидната карта, която е карта за отделяне на тези, които са били потвърдени с COVID-19 и са преминали през период на изолация, те, са по-малко склонни да се разболеят от отново", казват от ведомството. В този смисъл те подчертават: "Ние знаем много неща за COVID-19, но все още имаме много несигурности по отношение на вируса, но това, което се знае, е, че човекът, който е преживял процеса на заболяване, е по-малко вероятно да се разболее отново и това е целта на на картата COVID-19, която се разработва и ще бъде доставена."

Почти 200 души са починалите в Чили от заразата. траната има и повече от 13 000 потвърдени случая на коронавирус, сочат данни на университета Джонс Хопкинс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай