Болниците на БКИ с огромен принос към намаляване на сърдечносъдовата смъртност в България

Над 16 години Българският Кардиологичен Институт (БКИ) подобрява достъпа до високоспециализирани медицински грижи и денонощно работи за намаляване на смъртността особено от сърдечносъдови заболявания и инциденти.

Болниците на БКИ с огромен принос към намаляване на сърдечносъдовата смъртност в България | StandartNews.com

 Над 16 години Българският Кардиологичен Институт (БКИ) подобрява достъпа до високоспециализирани медицински грижи и денонощно работи за намаляване на смъртността особено от сърдечносъдови заболявания и инциденти. Издигането на качеството и удължаването на живота на българските граждани остава нeгова първостепенна задача.

По данни на НЗОК, публикувани в „Индекс на болниците“, през 2022 г. в седемте кардиологични клиники на БКИ в Бургас, Варна, Плевен, Велико Търново, Шумен и Ямбол са извършени 8373 интервенционални процедури за лечение на сърдечносъдови заболявания, като остър инфаркт на миокарда, нестабилна ангина пекторис, хронична коронарна болест и сърдечни аритмии. Излекуваните през 2022 г. пациенти в клиниките на БКИ представляват 20% от всички пациенти в България с посочените диагнози. Данните потвърждават водещата позиция на БКИ в лечението на сърдечносъдови заболявания на пациенти от цялата страна.

От лекуваните 8373 пациенти, 1460 са претърпели остър инфаркт на миокарда. Регистрираната вътреболнична смъртност при това тежко животозастрашаващо заболяване е 5,5% (81 смъртни случаи) и показва почти трикратно намаление на смъртността в сравнение с периода преди 2007 г., когато започва масовото развитие на интервенционалната кардиология в страната. Статистиката на НЗОК потвърждава значително намалената смъртност от инфаркт на миокарда у нас през последните години. Постигнатите клинични резултати в кардиологичните болници на Института са съизмерими с най-добрите резултати на популационно ниво в ЕС. Приносът на БКИ за развитие на медицинската наука също е всеобщопризнат в страната и в чужбина.

БКИ е единствената болнична структура, която публикува постигнатите здравни резултати в България от лечението на остър инфаркт на миокарда в достъпни за пациентите медии. Няма по-безпристрастен и точен атестат за професионализма на нашите екипи и отношението към пациента от постигнатите резултати и спечеленото доверие.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай