Петък,

Болница „Сърце и Мозък“ дава Сербезова на прокуратурата

От: Стандарт -
3558
Болница „Сърце и Мозък“ дава Сербезова на прокуратурата
A
A
A

Многопрофилната болница „Сърце и Мозък“ подаде днес сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ срещу министъра на здравеопазването Асена Сербезова поради съмнения за корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с влияние и конфликт на интереси.

Сигналът касае вече отлежалата повече от година в Министерство на здравеопазването преписка по повод проекта за разкриване на високотехнологична болница „Сърце и Мозък“ в София. Всички законови срокове са отдавна изтекли, като все още липсва произнасяне от министерството. От ръководството на лечебното заведение се съмняват, че лично Сербезова задържа разрешението на „Сърце и Мозък“ въпреки заявлението на предишния служебен министър пред Народното събрание, че преписката е „перфектна“.

В „12 без 5“ министърът в оставка Сербезова трескаво издаде цели пет заповеди за нови дейности на УМБАЛ „Софиямед“, „УМБАЛ Пълмед“, „МБАЛ Бургасмед“, „МБАЛ Света София“ и  МБАЛ „Света Анна“ за същите медицински дейности, за които „Сърце и Мозък“ чака повече от година.

„Софиямед“, „Пълмед“ и „Бургасмед“ са собственост на Михаил Тиков, известен с контрола си върху Българския лекарски съюз посредством бившия директор на болница „Пълмед“ д-р Иван Маджаров.

Другата болница, получила разрешение, а именно МБАЛ „Света Анна“, е тясно свързана с бившия министър на здравеопазването Петър Москов, който по време на управлението си се прочу с далаверите с ваксини и абсолютния хаос при опитите за въвеждане на пръстов отпечатък в лечебните заведения. Безуспешна и само на хартия остана и провъзгласената от него реформа в здравеопазването.

Трябва да бъде спомената и „МБАЛ Света София“, собственост на семейство Мазнейкови. Самата д-р Валентина Мазнейкова често споменава близките си отношения с министър Сербезова като неин личен гинеколог. Семейство Мазнейкови притежават „МБАЛ Света София“ чрез дружеството "Билдинг хоспиталс" АД.

Така на практика „Софиямед“, „Света Анна“ и „Света София“ получиха по ускорена процедура исканите от „Сърце и Мозък“ дейности и легла за гр. София чрез разрешение от Министерство на здравеопазването, докато преписката на „Сърце и Мозък“ продължава да „стои на трупчета“ с привидния аргумент на Сербезова за липса на необходимост от разкриване на нови легла на територията на София. Очевидно обаче не по този начин стои въпросът, когато подобно искане е направено от други, свързани с властта по един или друг начин, лечебни заведения, които са подали своите искания много месеци след „Сърце и Мозък“. Това не може да не породи основателни съмнения за корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси на министър Сербезова, като в този процес винаги има най-малко две страни.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички