Благоевград ще стане логистичен и културен център

Благоевград ще стане логистичен и културен център | StandartNews.com

95% от панелните блокове в града ще бъдат санирани

Атанас Камбитов е роден на 30 април 1967 г. в Благоевград. Завършва медицина, има и магистърска степен по "Стопанско управление". През 90-те започва да развива собствен бизнес и се занимава с това в продължение на 12 г. През 2007-а става общински съветник от ГЕРБ, а 2 г. по-късно е избран за депутат. Преди 4 г. се кандидатира за кмет на Благоевград от ГЕРБ и на балотажа печели битката с Емил Костадинов от БСП с 60.18% от гласовете. През 2014 г. Камбитов е избран за председател на Сдружението на югозападните общини. А на 25 октомври ще се бори за втори мандат.

- Г-н Камбитов, Благоевград стана емблема на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Труден ли е пътят за реализирането й?
- Това е единствената програма, която така директно подпомага хората. Спяхме да подпишем 151 договора, което на практика означава, че почти всички блокове в кварталите "Струмско" "Ален мак" и "Еленово" ще бъдат санирани. Около 95% от панелните сгради ще бъдат укрепени, топлоизолирани и обновени, именно по тази програма. Освен всички други ползи ще бъде решен и проблемът с визията на кварталите, като цветът на изолацията е съобразен и уеднаквен. Много е важно, че първият блок е вече факт, с това показахме, че програмата работи. Ще бъдат санирани апартаментите на над 7500 семейства и над 20 000 човека ще усетят положителния ефект. От друга страна, програмата дава силен тласък на бизнеса в общината. През 2016 г. се очаква да усвоим около 90 млн. лева, които директно ще влязат в малкия и среден бизнес, подпомагайки неговото развитие. В бюджета за следващата година сме предвидили и средства за облагородяване на междублоковите пространства, което ще даде съвременен европейски облик на града.
Нещо повече

през 2016 г. ще има възможност за саниране на тухлени жилищни сгради

с над 5 апартамента. Още от януари Община Благоевград има готовност да започне да работи. Общият бюджет, предвиден за прилагане на мерките за енергийна ефективност в жилищния сектор по програмата, е 180 млн. евро.
- Сред стратегическите проекти на общината е изграждането на депо за твърди битови отпадъци. На какъв етап е проектът?
- Факт е, че до ноември 2011 г. не бяха направени никакви постъпки от страна на Община Благоевград за изграждане на депото. Поради тази причина се плащат отчисления за всеки тон отпадъци годишно. Първата стъпка, която направихме, е да създадем сдружение, в което освен Благоевград участват още Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Дейностите по проекта бяха блокирани от екоорганизация от Петрич, която заведе дело и оспори екологичната оценка. Това от своя страна доведе до поредното забавяне и саботиране на проекта. Въпреки всичко в момента сме на етап издадено строително разрешение. Предстои тръжната процедура по ПУДООС, защото те са финансиращият орган. По прогноза края на ноември тази година трябва да стартира обществената поръчка по ЗОП и до средата на януари 2016 г. да имаме избран изпълнител. Нашата амбиция е обектът да бъде изграден до края на юни следващата година. От една страна, по този начин ще отпаднат санкциите за общината, от друга, ще можем да се възползваме от мерките за компостиране. В момента сме на етап изграждане на първа клетка, а общият проект включва две клетки, довеждаща и обслужваща инфраструктура, сепарираща и компостираща инсталация, както и пречиствателна станция. Ще бъде изградена и артерия, която ще свързва депото с главен път Е-79, като по този начин ще бъде избегнато преминаването на сметоизвозващите машини през населените места.
- Какви са дългосрочните проекти и стратегии, които са залегнали във вашата програма за Община Благоевград?
- Транспортен и логистичен център е един от дългосрочните приоритетни проекти с оглед на географското положение на Благоевград. Амбицията ни, имайки предвид, че тук е единствената митница между Солун и София-Югозападна, е община Благоевград да се превърнем в регионален и разпределителен център на стоки и услуги. Проектирано е и изграждането на пътен възел. Има вече ПУП-ове и проектът е в ход.

Друг важен проект е изграждането на експо център на територията на бившите казарми. Вече сме на финалната права по прехвърлянето на 62 дка, въпреки че действията ни, година и осем месеца, бяха блокирани от кабинета "Орешарски". На този етап имаме сключен договор с изпълнител, който влиза в терените, прави необходимото СМР по споразумение със Сухопътни войски. На този терен ще изградим нов православен храм, който ще бъде построен изцяло със средства от частен инвеститор. Търсим стратегически инвеститор и за изграждането на експо центъра, с бизнес инкубатор, с офис сгради, поради повишения интерес от IT компании. На терена на бившите казарми ще бъде направен и музей на Македоно-Одринското опълчение.
- Въпреки трудностите, които имахте по време на първия мандат, свързани със смяната на 5 правителства и спрени проекти, вие успяхте да привлечете и усвоите много европейски средства. Как постигнахте това?
- Да, въпреки смяната на 5 правителства е много важно да подчертаем, че всички европейски проекти, които успяхме да реализираме през последните 4 г., са завършени в срок, без нито 1 лв. санкция. Тук обхващам всички - от големите инфраструктурни проекти, като: модернизиране на пречиствателната станция за отпадни води и изграждане на водопровод и канализация по бул. "Пейо Яворов", ремонт и оборудване на СБАЛО "Св. Мина", изграждане на ЦНСТ-а и защитено жилище, реабилитиране на уличната мрежа, изграждане на велоалеи, паркове и др. Реализирани са и много от по-малките проекти към социалната сфера, където също сме лидер в страната. Идеята е да обхванем всеки човек с неговите нужди във всички сфери. От следващата година ще може да концентрираме усилия върху подобряване на условията за живот и в селата, тъй като до края на 2017 г. има защитен финансов ресурс по европроекти. Благоевград е по-специфична община, ние сме градска агломерация и нямаме възможност като много други общини да усвояваме средства по проекти за селските райони. Сега, когато имаме гарантирано финансиране, спокойно ще може

да съсредоточим усилия и върху развитието на селата

- Много направихте за спорта в Благоевград. Какво предстои?
- Спортен Благоевград е мащабен проект. В местността Ягодиница ще бъдат изградени многофункционални спортни бази, ще бъде построен хотел с трибуни при стадион "Христо Ботев". Предвиждаме и саниране на пътя и доизграждане на ски пистата "Картала", където общината е съсобственик.

Построихме многофункционален спортен комплекс в кв. "Еленово". Комплексът включва закрит басейн с олимпийски размери, игрища за различни спортове - футбол, баскетбол, волейбол, тенис на корт. Така имаме перфектна спортна инфраструктура плюс модернизацията на стадионите в Рилци, реновирането изцяло на Интерната, който не беше ремонтиран от 40 г.
- Работите в посока утвърждаване на Благоевград като културен и фестивален център. Какви средства за култура се отделят?
- Общината отделя над 12% от собствените си приходи за развитието на културата в Благоевград. Няма община, която да отделя повече средства за култура. Нашата амбиция е да се превърнем в културен и фестивален център. Ансамбъл "Пирин" е едно от светилата, с които се гордеем, имаме Камерна опера, имаме и Биг бенд - нещо, което почти никой град в България няма в този си обем. За пръв път от 10 г. вдигнахме заплатите на тези хора. Сред големите културни събития в Благоевград са: международните театрални фестивали като "Тара-ра-бумбия" и "Заедно под дъгата", "Пролетен фестивал на изкуствата Благоевград май 2015", детския фестивал "Талантино" и др. В областта на музиката - тук "БГ Радио" избират всяка година да раздават годишните си награди. И така, докато се стигне до кулминацията тази година Франкофонския фестивал "Франкофоли". С възраждането му след 22-годишно отсъствие Благоевград се превърна в център на Югозападна Европа. Участието на световноизвестни музикални икони като Патрисиа Каас и Патрик Брюел ни дава лице, прави ни сцена и форум на франкофоните - чисто политически и икономически, ако щете. Участниците останаха много доволни от Благоевград, а и от България, за която говореше цял свят. Френските медии изказаха суперлативи за организацията и отношението към френската култура. "Франкофоли" ни донесе само ползи и знам, че той ще се превърне в традиция.
- Благоевград е младежки град. В него са ситуирани два от най-големите университети в България - Американският и ЮЗУ "Н. Рилски". Какви усилия полага общината, за да задържи младите хора в града?
- Университетите са моторът, генераторът на града и ние го осъзнаваме. Политиката ни е насочена и към връщане на терени, така че

да се обособят университетски центрове

Създаваме условия за инвеститорите, за да може студентите да остават и да работят тук. Отличителният белег на града са младите хора. Това е бъдещето и на България, и на Европа.Ако трябва да обобщим това, което се прави за Благоевград: имаме защитени проекти за около 176 млн. лева, които трябва да усвоим до края на 2017 г. 95% от панелните блокове ще бъдат санирани. Погледнете първия и си представете така целия град. Ще облагородим и междублоковите пространства, за да направим градската среда абсолютно комфортна. Ще наблегнем на подобряване на инфраструктурата, за да можем да привлечем инвеститори. Започваме и поетапно изграждане на LED осветление. За развитието на туризма предвиждаме изграждане на амфитеатър, на въжена линия до православния комплекс "Памет и вяра". Ще обновим Розариума, зоопарка, кв. "Вароша" и Ловен дом. До края на програмния прозорец, т.е. до 2020 г., общината защитава проекти за над 480 млн. лева. Убеден съм, че в следващите 4 г. ще реализираме поставените цели и ще довършим започнатите проекти. Когато гледаме в една посока, нещата се случват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай