Балтов каза кога идва четвъртата вълна

В "Пирогов" има свободни места за пациенти с коронавирус.

Балтов каза кога идва четвъртата вълна | StandartNews.com

В "Пирогов" има свободни места за пациенти с коронавирус. В болницата тази сутрин има 390 настанени, 40 интубирани, 6 деца и 35 души в тежко и средно състояние на кислородна терапия. Това заяви пред бТВ проф. Асен Балтов, директор на Спешния институт.

Тази година сме много по-подготвени в борбата с него, каза обаче той и обясни, че 16 етажа са ангажирани с лечението на пациенти и повечето от тях са ваксинирани или преболедували. В тази връзка Балтов апелира хората да се ваксинират.

При 50% ваксинация сред персонала в "Пирогов", новите случаи са спаднали и сега има само по един-два спорадични случая, обясни той.

"Коронавирусът се видоизмени и подмлади и не са защитени малките деца, те не могат да бъдат и ваксинирани, единствено "АстраЗенека" правят изпитания за деца от 4 години, няма тежки случаи, налагащи апаратно подпомагане", обясни още шефът на Пирогов.

На въпрос защо се разпространява вирусът в България, той отговори, че е заради застаряващо население и липса на профилактика сред населението, както и заради това, че вирусът има скрит период от 7 до 10 дни.

С приоритет е първа фаза на ваксинацията, добави шефът на "Пирогов". Ако ваксината на "Янсен" пристигне скоро, по думите му тя може да заеме част от ваксинацията с "АстраЗенека" и групата ваксинирани ще се разшири.

Той обаче не даде обещание, че мерките ще продължат 10 дни, но призова за стриктното им спазване и заведения, за които има сигнали, да не работят въпреки забраните.

Дали ще има четвърта вълна на коронавируса - тя ще е много по-лека през октомври-ноември, ако през летния период се ваксинират повече от 3 милиона от населението, за да има колективен имунитет.

 "Това ще е наш вътрешен паспорт, че можем да живеем нормално, както в България, така и по света", коментира Балтов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай