Ангелов: В четвъртък продължава ваксинацията

Няма натиск върху здравната ни система

Ангелов: В четвъртък продължава ваксинацията | StandartNews.com

Възможно е масовото ваксиниране да бъде възстановено в четвъртък. Това обяви по време на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е на посещение в Кърджали. По думите му в областта има скрита заболеваемост.

Проф. Ангелов беше категоричен, че са "лъжи" твърденията, че нашата страна е сключила договор само с "АстраЗенека" и "Санофи" и това е довело до бавните темпове на ваксинационната кампания у нас.

"България е поръчала 18 млн. дози - с идеята всеки от търсените 65-70% от активното население, които трябва да се ваксинират, да има избор между три вида ваксини - и РНК, векторна и антигенна. Защо обаче получаваме толкова малко ваксини? "Този въпрос не задавайте на министъра на здравеопазването", заяви Ангелов.

Според него не България, а ЕК е договорен партньор на фармацевтичните фирми: "Ние сме поставяли въпроса на много високо ниво, отговорът е, че ваксините идват по начина, по който идват".

"Има ли договаряни количества ваксини извън договорите, които има ЕК с дадената държава - аз не мога да ви отговоря на този въпрос, но този въпрос се поставя от европейски медии, които и аз чета с интерес и си поставям този въпрос".

"Има сериозен поток от пациенти, който се дължи на скрита заболеваемост, тоест, някои от пациентите с клинични симптоми не се изследват по различни причини.

"Ако гледаме числата, нещата изглеждат близки до ситуацията през октомври и ноември. Колегите в болниците обаче са спокойни, няма го този страх от есента, защото вече сме много по-подготвени и оборудвани.

Не се усеща този натиск върху здравната ни система. За София за последното денонощие имаме 420 повиквания, от който половината са за пациенти с коронавирус", каза още здравният министър.

Той допълни, че утре ще бъде проведена среща с директорите на болници в столицата, с директора на РЗИ и със столичния кмет, за да решат дали ще има ново затягане на мерките.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай