Ангелов:Търсим скрита заболеваемост при учители /ОБНОВЕНА/

Евентуално от месец февруари ще има промени

Ангелов:Търсим скрита заболеваемост при учители /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

"Обмисляме промяна на мерките, което ще стане от началото на февруари", каза на специален брифинг здравният министър Костадин Ангелов. 

"Тестването на учителите ще се направи, за да се види каква е скритата заболеваемост сред тях и да преценим каква е готовността на системата за връщане на учениците в клас.", каза още той.

Страната ни очаква близо 2 милиона дози вкасини от "Пфайзер". Това съобщи  още той при пристигането на първите 2400 дози от ваксината на "Модерна" у нас. 

Ще има още едно количество от ваксината на Модерна от 24000 дози, което се очаква на 25 януари и тогава ще бъдат разпределени по всички 6 области.Ваксината на Модерна се съхранява при -20 градуса, това е основната разлика с ваксината за Пфайзер, която пък се съхранява при - 70 градуса. 

От Щаба очакват към средата на февруари да пристигнат и първите дози от ваксината на AstraZeneca.

Първа фаза на ваксинирането ще приключи в края на месеца. След нея започва ваксинирането на втора фаза – домове за възрастни и учители

Желаещите да се ваксинират в домовете за възрастни хора са около 21%, каза още здравният министър.

От 25 януари сме предвидили масово тестване с бързи антигенни тестове сред българските учители, за да преценим дали и как да се стартира присъствено обучение, от началото на месец февруари, каза още Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай