Ананиев подписа договор за 280 нови линейки

Това е първата крачка към обновяването на спешната помощ, каза здравният министър

Ананиев подписа договор за 280 нови линейки | StandartNews.com

Подписването на договора за доставка на 280 линейки е първата крачка към изпълнението на проекта за обновяването на спешната помощ. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на подписването на договори за доставка на линейки за модернизация на спешната помощ, предаде агенция „Фокус“.

 

„Стартирането и изпълнението на този проект е водещ приоритет за мен и за моя екип, тъй като с неговото изпълнение всъщност ще дадем по-голям достъп на българските пациенти до спешната помощ и ще извършим една сериозна модернизация на парка ѝ. За този проект много се говори вече няколко години. Вие знаете, че той беше спиран и преработван. Припомням ви, че в процедурата за доставка на 400 линейки бяха подадени 7 оферти, които се отнасяха до обособена позиция 1 и 4. След като беше проведена новата процедура по обществените поръчки за победител на този проект беше определен „София Франс Ауто“ АД", обясни министърът.

 

"В момента в системата на спешната помощ имаме 651 линейки. При направения преглед на тяхното техническо състояние се установи, че по-голямата част от линейките са доста амортизирани. Това, което ще направим с изпълнението на тези два договора, е да подновим и модернизираме 2/3 от парка на спешната помощ. За останалите две обособени позиции – 2 и 3, които са свързани с високопроходимите линейки и тези 4х4 не постъпиха предложения на първоначалния етап на провеждане на обществената поръчка. В момента тя е възобновена и е в процедура на изпълнение. Първият договор включва 185 линейки, които са свързани с превоза, наблюдението и първоначалното лечение на пациентите, а вторият договор е свързан с интензивните грижи. Общата стойност на проекта надхвърля 38 милиона и 300 хиляди лева с ДДС. Това, което е важно, е гаранционният срок, който ще бъде предоставен от изпълнителя на проекта в размер на 5 години. Първите линейки трябва да бъдат доставени до 60 дни от подписването на договора, а за останалите 120 дни заявката на възложителя по график, който е определен, е за 3 години. И по двата договора Министерството на здравеопазването ще заплати авансово 35% от цялата сума", каза още Ананиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай