4 грипни щама ни мъчат тази зима

До 5 милиона души в света получават усложнения от грип всяка година, сочат данните на СЗО

4 грипни щама ни мъчат тази зима | StandartNews.com

Тази година у нас ще циркулират 4 грипни щама - Канзас и Брисбейн от група А и Колорадо и Пукет от група В на грипните вируси. До днес в страната все още не е регистриран случай на грип. Циркулират обаче други респираторни инфекции, които също могат да бъдат опасни. Това стана ясно днес на специална пресконференция, посветена на информационната кампания срещу грипа, която се прави всяка година в началото на студените месеци.

До 5 милиона души в света получават усложнения от грип всяка година, сочат данните на СЗО. Грипът и вторичните респираторни инфекции вследствие на грипните вируси са причина за 13 на сто от смъртните случаи. Рисковите групи са възрастните хора, децата и бременните жени, както и медицинските лица, които са всеки ден сред болни пациенти. За трета поредна година у нас се наблюдава повишен интерес към противогрипните ваксини. Внесени са 280 000 дози, над два пъти повече от миналата година. От тях 120 000 са предназначени за пенсионерите над 65 годишна възраст, които ще бъдат ваксинирани безплатно, останалите са продадени на свободния пазар. Очакванията са тази година да постигнем 2 пъти по-добро покритие на населението с противогрипна ваксина, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев:

Стана ясно, че грипът още го няма, но циркулират други вируси, които също не са за подценяване. Само за последните 3 дни в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести са постъпили 17 проби на деца в много тежко състояние, каза директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев. "Тези проби са изследвани, всяка една от тях, за 14 респираторни вируса, включващи грипните, парагрипните, бокавирусите, аденовирусите, риновирусите. 3 от децата имат риновирус и 2 от децата са с парагрипен вирус първа група. Почти всяка от тези вирусни инфекции може да доведе от най-лекото състояние - хремата, смъркането, три-четири-пет дена и ти минава, до много тежко засягане на белия дроб." Кампанията акцентира на грипните вируси, защото при тях най-често настъпват сериозни усложнения, допълни проф. Кантарджиев. "И много по-често от останалите вируси може да протече мълниеносно. На 10 000 души болни от грип всяка година в нашата страна, един прави възпаление на мозъка - едно от най-тежките възпаления на вирусна инфекция. На всеки 3000 души болни от грип един може да прояви мълниеносното протичане на грипната инфекция в рамките на часове, дихателна недостатъчност. На възрастния кожата му става сива, не му достига въздуха, а бебето диша по-често от 30 дихателни движения на минута. Това е дихателна недостатъчност, която става в рамките на часове. Свързано е винаги с хеморагична пневмония и кръвоизливи в белия роб. Но ако вирусът на грипа това го прави на 3000 инфекции, то другите вируси го правят при 1 на 30 000 болни. Но го правят."

Особено тежките инфекции неизбежно завършват с фатален край, а медицината е безсилна да помогне. "При една мълниеносно развиваща се белодробна хеморагична вирусна пневмония не е много това, което можете да направите - насищане с кислород, за да избегнете дихателната недостатъчност, но много рядко то е успешно. Заболяемостта и смъртността от тези инфекции, каквато е в България, такава е и в Лондон, такава е и в Ню Йорк. Много е вероятно с тази диагноза всеки такъв болен да почине. Само че това трябва да стане, където му е мястото и да бъдат убедени родителите и близките, че всичко възможно е направено и отношението към тях е добро. Това е ключовото. А иначе, каквото Господ е казал, а в такива случаи той много често казва не."

Поставянето на ваксина е най-добрата защита от грипните вируси, категорични са специалистите. Във Великобритания например всяка година се ваксинират 70 на сто от цялото население, а покритието сред рисковите групи достига до 90%. Ваксината е напълно безопасна и няма странични ефекти. Изгражда имунитет към определени щамове за срок от година и половина. Препоръчително е да се ваксинират както малките деца и бременните, така и по-възрастните пенсионери и медицинските работници. У нас за първи път тази година 120 000 пенсионери над 65 години ще получат безплатни ваксини. Кампанията се провежда с помощта на личните лекари, но участието не е задължително, подчерта главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев:

"В понеделник-вторник и последните общопрактикуващи ще получат заявените количества. В изпълнението на националната програма тази година се включиха 2800 лекари. И в момента имаме случаи на ОПЛ, които се оплакват, че са заявили количества пък им се дават по-малко, същевременно тези, които първи получиха, в София да кажем, имаме такива около 1000 дози, които са заявени, пък не са направени и сега ще се преразпределят към други общопрактикуващи лекари“.

Важно е джипитата, които не успеят да усвоят всички дози ваксина, своевременно да ги върнат, за да бъдат преразпределени към местата с недостиг, апелира председателят на Българското сдружение за иновативна медицина д-р Валери Цеков. "Най-лошият сценарий, който мога да си представя, е някъде в някой хладилник да отлежават ваксини, които пациентите са отказали да им ги поставят и да останат там. При положение, че търсенето е по-голямо от предлагането. Апелът е колегите, които са получили заявените ваксини, но не успяват да приканят своите пациенти за ваксинация, да ги предоставят обратно на дистрибутора, за да бъдат преразпределени там, където ваксините не са достигнали и хората ги искат“.

Според специалистите противогрипна ваксина може да се поставя до края на декември, дори и в началото на януари, ако се запази необичайно слабата циркулация на грипни вируси. Те обаче напомнят, че ваксината пази от актуалните за сезона щамове, а не от всички възможни есенно-зимни вируси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай