Понеделник,

29 септември е Световният ден на сърцето

От: Администратор -
29 септември е Световният ден на сърцето
A
A
A

На 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето. Честването на тази дата има за цел да повиши информираността на всички държави за опасностите от сърдечните болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция.
Исхемичната болест на сърцето (ИБС) и особено острият миокарден инфаркт, са една от водещите причини за смърт и инвалидизация, не само в България, но и в целия свят. Между 50% и 75% от починалите от сърдечно-съдови заболявания се дължат на ИБС, причиняваща се от атеросклерозата на коронарните съдове.

България е на едно от първите места в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето. Особено важно при острите форми на ИБС – миокардният инфаркт и нестабилната стенокардия, е бързият достъп до инвазивна кардиология и своевременното лечение, тъй като всяка загубена минута е загуба на миокард.
„В кардиологията всяка минута е от жизненоважно значение.", сподели д-р Райна Ташева, кардиолог, МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги" Монтана.

„Свикнали сме България да е на челните места в негативните класации – ние сме сред първите в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето, но може да се похвалим и с една положителна статистика: Кардиологичното ни отделение в Монтана се гордее с изключително нисък процент смъртност при планови инвазивни процедури – по нисък от 0.15%. Смъртността от остър миокарден инфаркт за периода 08.2017 – 08.2018 г е 5.3% - сравнима със смъртността от това заболяване, публикувана в регистрите на други европейски страни 6.0 % – 6.5%", каза още д-р Райна Ташева

На въпроса „Кое е най-важното в грижата за сърцето?", д-р Тaшева отговори: Профилактика, балансирано хранене, движение, положителни емоции – за това трябва да се грижим всички. България има изключително добри професионалисти в сферата на Кардиологията – това се вижда и от цифрите. Иска ми се следващата година да се похвалим с положителни данни и в превенция на заболеваемостта."


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички