Защо е сложно екстрадиране от Емирствата

Божков притежава офиси в Дубай и Абу ЍДаби, от които ръководи хазартния си бизнес за Средния изток

Защо е сложно екстрадиране от Емирствата | StandartNews.com

 

Васил Божков може да получи резидентска виза в Обединените арабски емирства, съобщава БНТ. Според източници на медията там българският бизнесмен е придобил собственост за повече от 280 000 щатски долара. Божков притежава офиси в Дубай и Абу Даби, от които ръководи хазартния си бизнес в държави от Средния изток. На този етап няма данни за оборота, но наличието на тази инвестиция е основания за резидентски статут.

България няма двустранно споразумение за екстрадиране с Емирствата, при това положение как Божков може да бъде върнат, за да бъде съден у нас ?

От 2006 година Емирствата са страна по Конвенцията на ООН за борба с корупцията и това е един от документите в Международното право, на които можем да се позовен при искането за екстрадиция.

Още повече, Божков е обвиняем за ръководител на Организирана престъпна група, в която дейност съществуват и корупционни престъпления - т.е. даване на подкупи.

В Обединените арабски емирства, пак от 2006 година има Закон 39, който казва как се осъществяват екстрадициите. С държавите, с които няма споразумение прилагането на този закон се съобразява с принципа на реципрочност в международното право.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай