Заради зверството с Дебора! Нови указания към прокурорите

Атанас Славов гневен на разследващите

Заради зверството с Дебора! Нови указания към прокурорите | StandartNews.com

До дни ще има нови указания до прокурорите как да действат при домашно насилие. Това обяви обяви правосъдният министър Атанас Славов в интервю за Дарик радио. Той определи начина на разследване в Стара Загора като формален и конформистки.

Непълното и формалистично гледане на процеса, липсата на оценка на цялостния характер на трагичното събитие, липсата на елементарна емпатия доведоха до взрива на общественото мнение, заяви министърът. Недоумение буди и фактът, че такъв тежък случай дори не е бил докладван в бюлетина на МВР в града, каза още Славов.

По повод предстоящите нови промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие министър Атанас Славов отчете като грешка отпадането при последното гласуване на текста, който гласи, че домашното насилие се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка. Това стана в едно от последните заседания на НС преди ваканцията. Затова се наложи парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ да внесат нов законопроект, който ще се гледа на извънредно заседание в понеделник.

Сега, с новите промени този елемент от понятието домашно насилие ще бъде приет, посочи Славов.

По повод идеите за увеличаване на наказанията за лека и средна телесна повреда, Славов каза, че наказанието трябва да бъде налагано, а не, както досега, хора с влезли в сила присъди да се разхождат по улиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай