Зам.-министър пуснал италианския боклук

Куп нарушения са установени на площадката в Плевен

Зам.-министър пуснал италианския боклук | StandartNews.com

Зам.-министър на екологията е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Италия. Това съобщиха от прокуратурата, която разследва незаконния внос на боклук у нас. Името на зам.-министъра не се уточнява, но с този ресор във ведомството е Николай Кънчев от ВМРО. Той бе един от тримата спряга за наследник на арестувания за водната криза в Перник бивш екоминистър Нено Димов.

В хода на извършените процесуални действия на площадка в Плевен са открити огромно количество отпадъци, част от тях - в бали с нарушена цялост на опаковката. Изяснено е, че за тази площадка дружеството, което я използва не разполага със съоръжения за третиране на отпадъци, обектът не е водоснабден и електроснабден, няма назначени работници по трудов договор, уточняват от държавното обвинение.

В съответствие с реда установен в Законa за управление на отпадъците и след уведомяване от наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Плевен, главният прокурор сезира министъра на околната среда и водите с искане за възобновяване на производството по издаване на разрешението за трансграничен превоз, поради установено съществено нарушение на изискване за законосъобразност.

Въз основа на разкритото конкретно нарушение, при издаването на решението за съгласие за трансграничен превоз, главният прокурор е възложил на Върховната административна прокуратура да сезира министъра на околната среда и водите да извърши проверка и предприеме необходимите законосъобразни мерки, съобщават още от прокуратурата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай