Йорданова каза кога ще внесе искането за отстраняване на Гешев

Възможно най-скоро, каза тя

Йорданова каза кога ще внесе искането за отстраняване на Гешев | StandartNews.com

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова каза пред журналисти в парламента, че възможно най-скоро ще внесе предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Вчера беше обнародвано решението на Конституционния съд, свързано с възможността министърът на правосъдието да прави предложения до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията.

„От вчера, след обнародването на решението на Конституционния съд в „Държавен вестник”, тече тридневният конституционно установен срок за влизането му в сила. Така че то ще влезе в сила в края на седмица и, както съм казвала, оттук насетне възможно най-скоро ще внеса своето предложение в пленума на Висшия съдебен съвет”, заяви Йорданова.

На въпрос дали ще изчака изтичането на мандата на този състав на ВСС, министърът на правосъдието коментира, че Конституцията я задължава при наличие на съответните основания за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, да сезира пленума на ВСС за това. „Разчитам, че там са професионалисти, които ще изпълнят своите задължения така, както обществото очаква от тях и съобразно закона”, допълни тя.

Йорданова припомни, че Конституцията предвижда три основания - тежко нарушение на задълженията, системно неизпълнение на задълженията и уронване на престижа на съдебната власт. Тя отказа да уточни на какво основание ще поиска предсрочното освобождаване на главния прокурор. „Нека първо ВСС да се запознае и да получи сигнала”, посочи министърът.

В отговор на въпрос Йорданова коментира, че в закона няма разписана процедура и съответно срокове за разглеждане на нейното предложение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай