Въвеждат механизъм за отговорност на гл. прокурор

Сотир Цацаров посочи, че България е поела ангажимент за конкретни законодателни промени

Въвеждат механизъм за отговорност на гл. прокурор | StandartNews.com

Прокуратурата ще съдейства за изработването на механизъм, по който и от главния прокурор да може да бъде търсена отговорност. Това заяви на конференция в Европейския парламент избраният за нов главен обвинител Иван Гешев по повод препоръката, отправена към България от Европейската комисия за демокрация чрез право.

"Българската държава е поела ангажимент и ще изпълни препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на механизъм за отговорност на главния прокурор в рамките на българската Конституция. Прокуратурата на Република България подкрепя напълно тази позиция и ще съдейства на експертно ниво за усилията на българската държава в тази посока", каза Гешев.

От своя страна сегашният главен прокурор Сотир Цацаров посочи, че България е поела ангажимент за конкретни законодателни промени с цел да бъде въведен механизъм за независимо разследване на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища.

Правомощията на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество не следва да бъдат ограничавани, но не са необходими и нови правомощия, коментира Сотир Цацаров от позицията на кандидат на управляващите за нов председател на Антикорупционната комисия.

"Моята теза е, че правомощията на Комисията не следва да бъдат ограничавани по никакъв начин. И то най-вече правомощията на Дирекция "Противодействие на корупцията". В същото време обаче, с оглед действащия закон, тази дирекция и самата КПКОНПИ не се нуждае от никакви допълнителни правомощия", обясни Цацаров. 

Той очерта акцентите, които ще защити по време на изслушването си утре в парламентарната ресорна комисия, където ще представи визията си за управление на Антикорупционния орган.

"Основно върху необходимостта от промяна на работата на Дирекция "Противодействие на корупцията", на увеличаване на нейния числен състав. Ще акцентирам на необходимостта от коренно нов подход в това, което се нарича общо теоретично "превенция на корупцията", а едновременно с това ще акцентирам и на необходимостта от пълна промяна в работата на самата Комисия и нейната администрация, тъй като моето убеждение е, колкото и този въпрос да стои някак си на заден план, по отношение на вътрешното устройство на Комисията, че от нея не могат да се очакват каквито и да е резултати, без да настъпи промяна по начина, по който тя работи вътре", посочи Сотир Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай