Четвъртък,

ВСС се произнесе за отстраняването на Гешев

От: Агенция Стандарт -
75608
ВСС се произнесе за отстраняването на Гешев
A
A
A

Висшият съдебен съвет определи като допустимо искането за отстраняване на Иван Гешев, с което бе открита процедура по предсрочното прекратяване на мандата му като главен прокурор.

В началото на заседанието Главният прокурор поиска отвод на шестимата членове на Прокуроската колегия на ВСС, които са входирали искането за отстраняването.

„Тези шестима души нямат морално право да участват в тази процедура. Случващото се го наричам атентат срещу съдебната власт“, добави Гешев, предаде bTV.

Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова и Георги Кузманов бяха категорични, че няма да си направят отвод.

„Определени лица, част от съдебната власт, а може би и от ВСС, се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза. Ще направя всичко възможно това да не се случи“, каза той.

Главният прокурор предложи заседанието да бъде закрито заради информация, която ще изнесе, но добави, че би го направил и на открито заседание.

„Времето на закритото приключи“, репликира го министърът на правосъдието Крум Зарков.

„Г-н Кузманов каза, че е хубаво да си подам оставката в интерес, цитирам неточно, на семейството ми и в интерес на цялата ситуация. Това е обстоятелство, което трябва да бъде оценено в хода на цялата процедура. Записът на разговора с г-н Стоев не е правен от мен“, каза главният прокурор.

Пред Висшия съдебен съвет главният прокурор беше представляван от адвокат, докато се разглежда допустимостта по искането на членове на ВСС за неговото отстраняване. Възраженията бяха по редовността на предложението.

„Трябва да бъдат посочени кои точно служебни задължения главният прокурор е нарушил“, обясни пред ВСС адв. Томова, упълномощен адвокат на Иван Гешев.

Калина Чапкънова, един от вносителите от ВСС, посочи, че фактическите обстоятелства вече са били посочени.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com