ВСС с отговор за главния прокурор

Говори Боян Магадлинчев

ВСС с отговор за главния прокурор | StandartNews.com

"Няма еднозначно тълкуване по въпроса, дали трябва да се спре процедурата за избор на нов главен прокурор, тъй като има разпоредба, която казва, че може да не се спре, когато има надделяващ обществен интерес. Това е възможност в едната и в другата посока. На този етап не може да се каже категорично коя е точната и правилната позиция".

ВИЖ ОЩЕ: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС искат отлагане на избора на нов главен прокурор

Така представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магадлинчев коментира въпросът дали делото в Конституционния съд, свързано с последните изменения в Наказателно процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, както и евентуалните промени в Конституцията налагат спиране на процедурата.

Във връзка с проекта на декларация, внесен в парламента от народни представители, с призив да се спре процедурата по избор на нов главен прокурор до окончателното произнасяне на Конституционния съд (КС), както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията, Магдалинчев отбеляза, че решението дали да се спре процедурата е на Висшия съдебен съвет.

Той припомни, че министърът на правосъдието Атанас Славов е направил заявка да внесе предложение във ВСС в посока спиране на процедурата. „Имам нагласа да се произнесем по това искане“, каза представляващият съвета/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай