ВСС препитва Гешев, жени се бият на протеста

На блокирания от хора на ДБ Орлов мост две жени се сбиха. Полицията арестува първо едната от тях, а след кратко издирване и другата

ВСС препитва Гешев, жени се бият на протеста | StandartNews.com

Продължава изслушването на кандидата за главен прокурор Иван Гешев във Висшия съдебен съвет. След като отговори на въпроси, изпратени от неправителствени организации, сега Гешев е разпитван от своите колеги от Съвета. Въпросите обхващат всякакви теми - от лични до професионални, а до момента заместник главният прокурор дава ясни и коректни отговори на въпроси.

Не така коректен се оказва протестът на противниците на Гешев, който вече няколко часа блокира най-натовареното кръстовище в България - това на Орлов мост.

Симпатизанти и кандидати за местната власт от Демократична България паркираха велосипеди и разпънаха камуфлажни палатки на Орлов мост. Протестът им е незаконен, уточниха от полицията. От СДВР признаха обаче, че предпочитат в диалог да убедят протестиращите да освободят централната артерия на столицата, отколкото със силови средства, като съзнават, че така се трупа недоволството на шофьорите и гражданите, ползващи градския транспорт.

Междувременно две жени се сбиха по време на протеста, предаде на Агенция Фокус. По думите на едната от тях, другата жена я е наплюла, счупила е очилата ѝ и ѝ е оставила драскотина по лицето. Другата е избягала. Двете жени са задържани, съобщи директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Протестът пред ВСС в подкрепа на Иван Гешев е съгласувана със Столична община. Оказва се, че блокадата на Орлов мост е незаконна. Ще се преговаря с хората там да освободят движението. По думите на шефа на СДВР Георги Хаджиев те извършват административно нарушение и подлежат на санкция. Полицията иска по мирен начин да се разбере с протестиращите. За сигнала за бомба от сутринта Хаджиев изтъкна, че той се проверява. Ще се установи от кой телефон е постъпил.

До блокадата на кръстовището се стигна заради невъзможността на противниците на Гешев да окупират сградата на ВСС по време на изслушването и избора му.

Разделянето на неразрешения протест на два лъча стана заради драстичните мерки за сигурност от страна на МВР. Органите на реда не допуснаха никаква близост и досег между протестиращите срещу Гешев и неговите поддръжници от "Марша за законност". Повечето от протестиращите се отправиха към централното софийско кръстовище на Цариградско шосе, откъдето минава основният поток превозни средства. А тези, които останаха на ъгъла на "Мария Луиза“ и "Екзарх Йосиф" пък спряха за известно време движението на булеварда.

Оказа се, че събитието на Орлов мост си е чисто е предизборно, след като сред участниците в окупацията участваха номинирани за общински съветници и кметове в столицата. Сред протестиращите днес рамо до рамо бяха кандидатът за кмет на столицата от ДБ Борислав Игнатов заедно с лицето на "Боец" Георги Георгиев, както и неуспелият кандидат за евродепутат Стефан Тафров.

Те дори си пуснаха снимка във Фейсбук.

Още вчера обединението на бившия правосъден министър Христо Иванов, на разследвания за антисемитизъм Тома Белев и на бившия депутат от ДСБ/РБ Атанас Атанасов обяви, че прекратява предизборната си кампания и във възвание до симпатизантите си от страната ги призова да дойдат днес на протест срещу избора на Иван Гешев за обвинител номер едно.

Протестиращите пропускаха единствено линейки да преминат през кръстовището на Орлов мост, а блокадата оредя за минути след пристигането на полицейските екипи. Окупацията на центъра на София изнерви стотици столичани и се отрази на целия трафик в града, а хората закъсняваха за предварително планираните си дела през деня.

„Орлов мост е блокиран. Въпрос на преценка е как ще процедираме. При такава ситуация има варианти за реакция, ние предпочитаме с преговори да освободим Орлов мост. Пред ВСС има заповед на Столична община и е ясно, че се променя движението. Има законен акт, гражданите са уведомени“, каза Хаджиев.

Той обясни, че на Орлов мост се извършва административно нарушение в момента, могат да им се съставят актове, да им се издадат и наказателни постановления. Униформените обаче водят мирни преговори с протестиращите, които са блокирали движението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай