Неделя,

ВСС очаква европодкрепа за независима съдебна власт

От: Стандарт -
A
A
A

Политическо и деструктивно – така представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев определи поведението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Твърдението беше отправено в „Тази сутрин“ по повод на отказа на Панов да подкрепи декларацията на ВСС срещу закриването на специализираните прокуратури и съдилища с мотива, че е „политическа“.„

Политическо е поведението на г-н Панов през целия му седемгодишен мандат, който изтича. Да, неговите тези винаги са политически. Неговото поведение е деструктивно, никога не е било градивно в рамките на този Съвет и в предишния му състав. Той стои зад определени политически партии“, каза Магдалинчев.

Той обясни, че ВСС очаква европейска подкрепа за независимостта на съдебната власт. С новия правосъден министър Янаки Стоилов са постигнали разбирателство по съдържанието на документа.„Дали тепърва ще се постигне това, което се целеше с този законопроект – ще се види във времето. То мина през правна комисия, но не стигна времето на 45-ото Народно събрание да се развият нещата, но политическите сили направиха изявление, че ще продължат да в тази посока“, заяви Магдалинчев.

Представляващият ВСС заяви, че в законопроекта няма обективен анализ на работата на специлизираните съдебни органи. Той допълни, че в момента не може да каже каква част от делата в структурата са завършили с осъдителни присъди.

„10 г., откакто са създадени специализираните съд и прокуратура, но не означава, че делата там са с години“, посочи Магдалинчев и каза още, че не броят, а сложността на делата са определящи.Според него, ако специализираните структури се закрият, ще се наложи рестарт на ключови дела.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички