ВКС гледа делото "Наглите"

ВКС гледа делото "Наглите" | StandartNews.com

Днес в съдебна зала върховният касационен съд (ВКС) ще гледа делото „Наглите" с осемте подсъдими, обвинени в отвличания. Групировката беше арестувана преди повече от 4 години, но краят още не се вижда.

През септември 2013 г. съдия Мария Митева, председател на състава, който последен се занимаваше с казуса, предложи на ВКС делото да започне отначало. Съдия Митева е открила тежки процесуални нарушения, извършени и от съдилищата, и от прокуратурата, и затова поиска делото да бъде върнато на стартова позиция.

Според съдия Митева е недопустимо е двама от обвиняемите, които са с противоречиви интереси, да имат еднакви адвокати, като нито прокуратурата, нито съдебните състави са забелязали тази подробност, недопустима от закона. Става дума за подсъдимите Даниел Димитров-Релето и Любомир Димитров-Гребеца, които имат различни позиции за отвличанията. Първоначално Гребеца призна, че е участвал в някои от тях, посочи и други похитители, докато Релето до последно отричаше участието си в групата. 

На 13 март 2013 г. от Софийски апелативен съд (САС) бяха оправдани Ивайло Евтимов за отвличането на Борислав Атанасов, Даниел Димитров за отвличането на Георги Георгиев и Васил Маникатов, както бе оправдан и Любомир Димитров. САС призна за невинни и Прокопи Прокопиев и Ивайло Евтимов за обвинението, че са действали в съучастие в отвличането на същите двама. Те обаче продължават да имат присъди, тъй като те са осъдени на първата инстанция и за други отвличания.

Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето получиха през април 2012 г. по 18 години затвор, Любомир Димитров-Гребеца получи 15 години затвор. Тогава съдът оправда четирима от осемте в групата за отвличанията, като намери доказателства за 12 от общо 13 отвличания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай