Понеделник,

Вирусът не жали Темида. 44 заразени магистрати

От: стандарт -
128
Вирусът не жали Темида. 44 заразени магистрати
A
A
A

 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие за сведение постъпила справка от съдилищата, във връзка с разпространението на COVID-19 към 22 март 2021 г. Общо 44-ма магистрати са носители на вируса, а карантинирани са 15 от тях. Активните случаи сред съдебните служители са – 100, като 77 служители са карантинирани, съобщиха от Висшия съдебен съвет.

Членовете на Съдийската колегия коментираха, че с цел превенция и съобразно заповедта на министъра на здравеопазването от 18.03.2021 г., с която се въвеждат нови ограничителни противоепидемични мерки на територията на Република България, считано от 22.03.2021 г. до 31.03.2021 г., административните ръководители на съдилищата следва стриктно да прилагат Правилата и мерките за работа на съдилищата в условията на пандемия.

В тях са регламентирани възможностите за неприсъствено провеждане на открити съдебни заседания чрез видеоконферентна връзка; използването на зали извън съдебните сгради, с цел спазване на противоепидемични мерки и изискванията за физическа дистанция, както и за отсрочването на открити съдебни заседания.

 Представляващият Висшия съдебен съвет припомни, че в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 май 2020 г., и за преодоляване на последиците, е предвидена възможност за еднократно отлагане на дела за срок от 14 дни, по преценка на административните ръководители на конкретните съдилища.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com