Вдовицата на майор Терзиев обвини четирима за смъртта му

Димитрина Попова назова поименно хората

Вдовицата на майор Терзиев обвини четирима за смъртта му | StandartNews.com

Поне още четирима души на ръководни постове трябва да бъдат подведени под отговорност за смъртта на пилота Валентин Терзиев, който загина при изпълнение на служебните си задължения с МиГ-29 при учение край Шабла. Това каза на прескоференция неговата съпруга Димитрина Попова, съобщи "Марица".

Вдовицата на майор Терзиев назова поименно хората, които според нея прокуратурата трябва да привлече като обвиняеми - бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на Военновъздушните сили, генерал-майор Димитър Петров, командир на ВВС,  бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза Граф Игнатиево, и полк. Юрий Луканов, заместник-началник на Щаба по операциите на Военновъздушните сили. 

"Лицата, които са виновни и отговорни за смъртта на майор Валентин Терзиев са много повече, а не само полк. Методи Орлов. За първи път ще си позволя да ги назова с имена. Позовавам се на имената от документите. Не казвам нищо нередно, но смятам, че е нередно до момента да се споменава едно единствено име.  Полк. Орлов е виновен, но има и други.  Като ръководител-стрелби е посочен - полк. Методи Орлов. Разрешението дали да се прекрати или да продължи задачата е негова. В Контролния пункт обаче има и друго лице, което  с по-високи отговорности и си е изрично споменато - полк. Юрий Луканов, назначен в учението "с високи отговорности". Ако може прокуратурата да изиска от ВВС да излязат и да кажат какво означават тези "високи отговорности". Той е по-високо от Орлов в йерархията и неговата работа е да следи за изпълнението на задачата. Другото лице, чието име се спестява, е на бриг. ген. Мирчев, който се заводи заместник-ръководител на учението. Димитър Петров няма да го спестя, но той поне под някаква форма изрази мнение и позиция", посочи Димитрина Попова.

Тя изрази надежда, че прокуратурата ще събере всички възможни документи, доказателства, записи, за да бъдат привлчение изброените като обвиняеми. "Другото мое искане към прокуратурата е да проследят цялата подготовка на личния състав, който е участвал в задачата - както на майор Терзиев, така и на полк. Методи Орлов. Доколкото ми е известно, Орлов е бил един вид като ученик в ролята му на ръководител на стрелбите, било му е за първи път. За ръководител на стрелбите при подготовката за цялото учение е назначен ген. Русев. Негова е била отговорността да следи за подготовката на състава, която е трябвало да изпълни задачата. Нека да проследят дали Русев е присъствал на тази тренировка и как точно е проведена", настоя вдовицата.

"Лично очаквам прокуратурата да си свърши работата докрай. Доколкото ми е разяснено за наказатления процес, ако това обвинение към Орлов падне и няма други привлечени, случая ще бъде заметен под килима.  Лично ще изисквам и да бъде проверено дали подготовката на майор Терзиев е отговаряла на условията, в които е изпълнявал задачата. "При полет над море трябва да има допуск до "сложни условия" нощем. В листата за допуск, полковник Валентин Терзиев е отбелязал "прости условия нощем". Той имал право да лети на по-високи височини, но с по-нисък риск на изпълнението на задачата", посочи Попова.  Тя обобщи, че всички по веригата - от командира на авиобазата в Граф Игнатиево до командира на ВВСм носят отговорност за подготовката и годността на летателният състав.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай