Вторник,

Важен пробив за Гешев в Молдова

От: Иван Ангелов, сн. ПРБ -
1633
Важен пробив за Гешев в Молдова
A
A
A

Главните прокурори на България и Молдова Иван Гешев и Йон Мунтяну подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Главната прокуратура на Република Молдова. Това съобщават от държавното обвинение.

Документът предвижда засилено сътрудничество при предотвратяване на трансграничната престъпност, обмен на информация и добри практики, изследователска дейност в областта на наказателното право, улесняване на процедурите за правна помощ.

Подписването на меморандума се състоя на специална церемония в столицата на Молдова - Кишинев, на която присъстваха и ръководителите на прокуратурите “Антикорупция”, “Борба с организираната престъпност” и отдел „Международно сътрудничество и правна помощ”. Българската страна беше представена и от председателя на Камарата на следователите в България и следовател в Националната следствена служба (НСлС) Петко Петков, както и от посланика на Република България в Молдова Евгени Стойчев.

На срещата преди церемонията страните изтъкнаха важността на международното сътрудничество на правораздавателните органи в Европа, особено в контекста на влошената среда в региона, след руската агресия в Украйна. Българският главен прокурор акцентира върху необходимостта от изграждането на трайни и работещи партньорства между институциите с цел успешното противопоставяне на засилващото се зловредно руско влияние. Домакините подчертаха, че след началото на войната нелегалната миграция се е превърнала в сериозен проблем за Молдова, но са били сформирани общи групи за  разследване с Украйна, които дават добър резултат. Те поставиха въпроса за структурата, функционирането и независимостта на съдебната система в България, тъй като Молдова получи статут на кандидат-член на ЕС и правосъдието е от първостепенна важност за страната.

“Престъпността няма граници, а това прави извършителите на престъпления по-бързи от нас. За да ги настигнем и заловим, най-добрият начин е да контактуваме директно и да си помагаме без посредници“, заяви главният прокурор Иван Гешев. Той допълни, че за времето, в което работи в прокуратурата е разбрал, че прекият контакт с колегите е най-доброто средство за противодействие на престъпността. 

Главният прокурор на Молдова от своя страна предложи създаването на общи групи за разследване с България и изрази готовност за сътрудничество по всички дела, засягащи молдовски и български граждани. Йон Мунтяну прояви специален интерес към разследването в България на дела за корупция, незаконно обогатяване, пране на пари, организирана престъпност, с оглед на факта, че в Молдова има две специализирани прокуратури, които се занимават с този тип деяния.

Главният прокурор Иван Гешев отговори, че българската специализирана прокуратура беше закрита по политически причини. „Специализираната прокуратура стана прекалено ефективна и заради това беше закрита. Прекият негативен ефект от това падна върху борбата с организираната престъпност, но въпреки всичко прокуратурата в България остава единствената преграда между престъпността и гражданите“, посочи главният прокурор.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com