ВАС няма да сезира КС за резултатите от изборите

Решението е след постъпили жалби на партии и физически лица срещу резултатите от изборите

ВАС няма да сезира КС за резултатите от изборите | StandartNews.com

Пленумът на съдиите от ВАС единодушно прие да не сезира Конституционния съд по жалби срещу резултатите от изборите, съобщиха от Върховния административен съд (ВАС).

Решението е след постъпили жалби на партии и физически лица срещу резултатите от изборите за народни представители, проведени на 4 април 2021 г.

Оспорванията бяха от ПП "ВМРО - Българско национално движение", партия Българско национално обединение - БНО, "Български съюз за директна демокрация", от "БСП за България". Някои физически лица, сред които и избраната за депутат от 03 МИР Варна Стела Николова също обжалва решенията.

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд прие и становища по конституционни дела.

Според магистратите от ВАС е недопустимо Народното събрание да изменя текстове от закони преди тяхното обнародване в "Държавен вестник". Становището е по конституционно дело № 3/2021 г. То е образувано по искане на президента на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбите на чл. 84, т. 1, чл. 88, ал. 3 и чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България.

Върховните съдии приеха, че кариерните бонуси на членове на Висшия съдебен съвет и на неговия инспекторат са противоконституционни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай