Петък,

Турция търси наши граничари чрез Интерпол

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
224
Турция търси наши граничари чрез Интерпол
A
A
A

Съд в Турция поиска да бъдат издирени с червена бюлетина на "Интерпол" и задържани четирима български гранични полицаи. Те са обвинени за смъртта на турски бракониер край Резово преди 12 години.

Решението на съда в Къркларели да бъдат обявени за международно издирване и задържани се оказа шокиращо за вече бившите гранични полицаи. "В Турция се издава червена бюлетина единствено и само за тероризъм. Имам абсолютно всички опасения, че може да се случи най-лошото - да бъдем задържани, отведени, предадени - това са ми страховете, ако трябва да бъда честен", коментира бившият граничар Николай Петков.

"Да ни издирват с червена бюлетина като най-големите престъпници, които се укриват... Притеснява ме, че ние си оставаме затворници в държавата", обясни също бившият граничар Михаил Цонков.

У нас разследването на случая е прекратено от Военната прокуратура поради липса на извършено престъпление. Съдът в Страсбург също оправда граничарите.

Турция обаче води собствено дело и ги обвинява в причиняване на смърт поради небрежност на рибар бракониер. По думите на пенсионирания граничен полицай Николай Костов е имало нарушение на границата, реагирали са по сигнал, неутрализирали са нарушенията.

По думите му другото е нещастен случай. Четиримата българи настояват държавата да се застъпи за тях и обвиненията да бъдат снети. "Какъв ще бъде отговорът на компетентните за това държавни институции ми е трудно да отговоря, но от друга страна аз твърдо вярвам, че българската държава ще направи всичко възможно, за да защити правата и законните интереси на своите граждани", обясни адвокат Росен Кожухаров. Следващото заседание по делото в Турция е насрочено за февруари догодина.

В официален отговор от Министерството на правосъдието за бТВ се казва: "Следва да се разсеят всякакви съмнения по въпроса за евентуална екстрадиция за Република Турция на нашите граничари - дори в Министерството на правосъдието да бъде получено такова искане, те няма да бъдат предадени на турските власти".


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички