Цацаров очаква наплив от бежанци

Цацаров очаква наплив от бежанци  | StandartNews.com

Сериозен бежански натиск през лятото очаква главният прокурор Сотир Цацаров. Обвинител номер 1 поиска от Висшия съдебен съвет да вземе мерки, за да се подпомогнат с хора, пари и техника районните съдилища и прокуратури в край границата. Цацаров предлага да се създаде работна група с представители на прокурорската и съдийската колегии, която да извърши бърз анализ на натоварването и осигуреността заради миграционния натиск.

Цацаров се аргументира, че има сериозно увеличение на обема на работа по дела, свързани с незаконно преминаване на границата, каналджийството и подпомагане на нелегално влезлите да пресекат страната. "Именно те преобладават в работата на органите на съдебната власт в Царево, Малко Търново, Средец, Елхово и други общини, основно в района на южната ни граница - с Гърция и Турция", посочва Цацаров. И подчертава, че за част от съдилищата и прокуратурите натоварването е постоянно, а за други е на периоди, в зависимост от преминаването на определени групи бежанци и от политиката на граничните власти на съседните ни държави. Цацаров подчертава, че освен натовареността сред магистратите има сериозен проблем и с недостига на разследващи полицаи.

"Само на 16 юни от Районната прокуратура и районния съд в Царево са били разгледани и решени 27 незабавни производства за нелегално преминаване през границата. Разследването по всяко от делата е приключило в рамките на 48 часа от един разследващ полицай и трима прокурори от Царево, единият от които командирован от Бургас. Делата са свършени от двама наказателни съдии", посочва главният прокурор. По думите му ситуацията в Царево не е изолиран случай, а е показателна за напрежението, под което работят съдиите и прокурорите в пограничните райони. "А това напрежение няма да намалее за времето на съдебната ваканция - напротив, очаква се увеличение на бежанските потоци", твърди Цацаров. Според него ситуацията изисква бързи и общи решения от Висшия съдебен съвет, и то задължително до 15 юли, т.е. преди началото на ваканцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай