Цацаров: Делото „Сарафово" не е непосилно за съда

Цацаров: Делото „Сарафово" не е непосилно за съда | StandartNews.com

180 са свидетелите по делото за бомбения атентат в Сарафово, изготвените експертизи са над 150, от които 48 са съдебно-медицинските, а доказателствата и материалите са събрани в 80 тома, съобщи в Бургас Главният прокурор Сотир Цацаров. В папките е приложена и ситуационната експертиза с резултатите от пълното възпроизвеждане на взрива и всички последици от него. Цацаров се обърна към медиите с думите да не подценяват съда. "Делото „Сарафово" не мисля, че е непосилно за съда", каза още Цацаров.

„Обвинителната теза е за двама обвиняеми. Единият е с ливанско и канадско гражданство, а другият с ливанско и австралийско. Мъжете са с повдигнато обвинение в извършване на действия, с които са подпомогнали загиналия извършител да осъществи терористичния акт. Те са обвинени в помагачество в тероризъм. Няма повдигнато друго обвинение. В съда не може да се влезе само с разузнавателна информация. Ограничили сме кръга само до лицата, за които можем да докажем тяхното участие, стремейки се към осъдителна присъда. В петък, в края на работното време, обвинителният акт бе внесен в Специализирания съд", заяви Главният прокурор Цацаров. Той предупреди, че предстоящият процес няма да бъде лек независимо, че се гледа в отсъствието на обвиняемите.

"Доказателствата, които са събрани по реда на международната правна общност са събрани с 22 поръчки за международна правна помощ, които са били отправени до различни държави, включително Ливан и Мароко - държави, с които ние за първи път на практика комуникираме по този начин. Разбира се и до съседни нам държави и други европейски страни. Ако се абстрахираме от обема на доказателствения материал, и по-скоро отидем на предмета на делото, действително това в по новата ни съдебна история е реално първото дело с предмет тероризъм", заяви Главният прокурор Сотир Цацаров.

На въпрос укривали ли са приятелски служби важна информация по разследването на атентата, Цацаров отговори така: "Каквото имах да кажа го казах. Всичко друго не е редно да бъде казано едно и второ е преодоляно по реда на международно правно сътрудничество. Не мисля че е важна конкретната служба и страна. Важно е другото- че тайните на информацията някак си трябва да преодолеят националните граници".

Главният прокурор не не ангажира кога се очаква да започне съдебния процес, като уточни, че в момента се очаква определяне на съдия -докладчик и след това насрочване и на датата на първото заседание от Специализирания съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай