Цацаров: Ако Панов се чувства давещ се, аз - не

Изказването на Росен Плевнелиев е крайно неприемливо, категоричен е обвинител номер едно

Цацаров: Ако Панов се чувства давещ се, аз - не | StandartNews.com

„Ако Лозан Панов се чувства давещ се – добре, аз лично не се чувствам така“. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира думите на председателя на ВКС, според когото „съдбата на давещия се е в ръцете на самия давещ се“, изречени по отношение на последния мониторингов доклад на Европейската комисия, който вече отпада за страната ни.

„Известно ми е, че докладът причинява и болка в някои политически среди и сред мои колеги в Съдебната палата. Честно казано, не мога да им помогна. Важното е, че докладът е добър за България. Лош е за тях, но очевидно те не мислят за България“, смята главният прокурор.

Според Цацаров докладът може да бъде оценен единствено като обективен и позитивен.

Главният прокурор коментира и предстоящия утре избор на негов заместник, както и призива на Росен Плевнелиев (президент в периода 2012 – 2017) настоящият държавен глава да не подписва указа, с който Иван Гешев да бъде назначен, ако кандидатурата му бъде одобрена от магистратите във ВСС. „Не приемам този призив на г-н Плевнелиев. Той е свободен да каже това, което мисли, както и аз, както и всеки от нас. За мен подобно изказване е крайно неприемливо“, категоричен е Цацаров.

Той подчерта още, че не е съгласен с определението „хиляди“, давано от някои медии на протестиращите срещу единствената кандидатура на Иван Гешев. „Ако искате, може да ги преброите“, призова днес той журналистите.

А защо именно се стигна до там, че неговият заместник е единственият кандидат за поста, Цацаров обясни така: „Прокуратурата е предложена от Прокурорската колегия. Тя е решила, че кандидатурата ще бъде професионална. Министърът на правосъдието има право да издигне кандидатура. Ако той бе издигнал, най-вероятно щяхте да ме попитате – а защо изпълнителната власт се намесва в съдебната власт? Не се случва нищо необичайно. Случва се това, което е разписано в закона за Съдебната власт“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай