Цалапица избухна: Да изпържат убийците на електрическия стол

Хората от Цалапица подготвят голям национален протест

Цалапица избухна: Да изпържат убийците на електрическия стол | StandartNews.com

Жители на Цалапица и близки на убития Димитър Малинов протестираха пред Съдебната палата в Пловдив. На обяд трябваше да се проведе заседание на съда, на което да се разгледа изменение на мярката им за неотклонение на близнаците, арестувани за укривателство на убиеца. Вчера обаче стана ясно, че Валентин и Борислав Динкови няма да обжалват мярката си и остават за постоянно в ареста по  обвинение за "укривателство" и подпомагане бягството в чужбина на заподозрения за извършител на убийството Рангел Бизюрев.

ВИЖ ОЩЕ: Решиха съдбата на близнаците от Цалапица

Хората от Цалапица обаче се събраха пред съда под надслов "Справедливост за Димитър", за да бъдат чути исканията им - близнаците да бъдат съдени не в укривателство, а като съучастници в убийството, както и за доживотeн затвор за обвинения за убийството Рангел Бизюрев.

"Да изпържат убийците на електрическия стол! Смърт за смърт! Публично трепане!", чуха се възгласи сред протестиращите, предаде "Марица".

Хората от Цалапица искат да узнаят цялата истина за убийството на младия Димитър Малинов. "Вече две седмици ни държат в пълно неведение", казаха те. И запитаха: "Ако Рангел бъде убит или се самоубие? Какво се случва? Близнаците ще се измъкнат безнаказано!"

По думите им, близнаците се готвели да избягат в Турция с родителите си. Малко след убийството били на море, откъдето всъщност бяха доведени в Пловдив за разпит.

Около 13, 20 часа протестът на хората от Цапапица се пренесе пред прокуратурата.

Освен исканията за доживотен затвор за двете момчета, протестиращите настояват и за оставките на полицаите в районното управление в Стамболийски. Те смятат, че именно униформените са отговорни за забавянето на разследването и бягството на сочения за извършител на убийството.

Хората от Цалапица подготвят и голям национален протест пред Съдебната палата в София в събота.

Гневът на жителите в селото избухна след бруталното убийство на 24-годишния Димитър Малинов и продължава да бушува с пълна сила. Младият мъж беше открит мъртъв след брутален побой в покрайнините на селото в края на юли. Седмица преди това близките му го издирваха и обвиниха полицията, че се е забавила в откриването на младия мъж.

Миналата седмица хората излязоха на протест и в Стамболийски и настояха началникът на полицията в града Ангел Керпиев да подаде оставка. Причината, по думите им, са пропуски в разследването. Ден по-късно Керпиев бе отстранен от длъжност и срещу него започна дисциплинарно производство. Заради случая директорът на областната дирекция на МВР в Пловдив също бе отстранен от поста и преназначен в друго звено на министерството. Протести с искане за справедливост се провеждат от повече от десет дни в Цалапица.

Смъртта на Димитър Малинов е настъпила в резултат на тежък побой, който му е бил нанесен на 20 юли около 22:30 часа. Тялото му е намерено заровено на около километър от мястото, на което последно е бил видян. Арестуваните братя близнаци за лично укривателство на убиеца са с мярка за неотклонение "задържане под стража". Предполагаемият извършител се издирва е Европейска заповед са арест.

Тази вечер по инициатива на полицията в читалището в Цалапица представители на областната дирекция на МВР в Пловдив ще се срещнат с жители на селото. Целта е запознаване с конкретните проблеми в региона и обсъждане с местната общественост на съвместни мерки за тяхното решаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай