Трус в съдебната система! Крум Зарков разпердушини ВСС

Правосъдният министър призова членовете на Висшия съдебен съвет да не се крият

Трус в съдебната система! Крум Зарков разпердушини ВСС | StandartNews.com

Сътресенията в съдебната система са неприлични и неприятни, но не са изненада за никого, смята служебният министър на правосъдието Крум Зарков. В интервю за Нова телевизия той коментира екшъна от вчера, в който главният прокурор Иван Гешев скъса оставката си публично и хвърли обвинения по заместника си Борислав Сарафов, както и по политически лица.

Зарков призова членовете на Висшия съдебен съвет да не се крият: „Има начин да се излезе от ситуацията и той не е ексцентричен – всеки да си свърши работата”.

Според него във ВСС ще се намери развръзка на този казус и „те не могат и не бива да се крият”. „Този Висш съдебен съвет изкара много противоречив мандат и има възможност да го завърши по друг начин”, категоричен беше Зарков. Той нарече ВСС "единственият конституционен арбитър".

По думите му дълго бавената реформа в системата е повод за вчерашния скандал в Прокуратурата и Следствието. „Това е резултатът на въпроси, които така и не получиха своя отговор и сега го получават по възможно най-бруталния и грозен начин”, коментира министърът. Той подчерта нуждата подобни обвинения, които бяха направени между Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, да бъдат разследвани авторитетно и безпристрастно.

Зарков коментира и факта, че ръководеното от него Министерство на правосъдието осигури охрана на шефа на НСлС Борислав Сарафов, след като той заяви, че се опасява за живота си: „Никога не съм отказвал защита на магистрат, когато е поискал такава”.

„Това, което чухме вчера, е просто потвърждение на това, което казват някои от нас от години. Чухме как се използва конкретно дело – няма значение кое и срещу кого. Чухме как други казват, че това дело имало опит да се прекрати”, заяви правосъдният министър и призова тези практики да спрат.

Зарков обясни какво би се случило при такъв казус, ако правосъдната реформа беше направена: „Ще бъде сезирана Наказателната колегия на Върховния касационен съд, която ще определи магистрат, който в момента е върховен съдия или с ранг на върховен съдия, който ще стане ад хок прокурор и ще може да разследва това нещо без съмнения, че преди или след разследването е бил или ще бъде под влиянието на тези, които разследва”. Министърът обясни и защо това е важно – „защото това няма да е нито прокурор, нито следовател – един от техните подчинени”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай