Петък,

Тръмп и Борисов обсъждали Миталов във Вашингтон

От: Иван Ангелов -
464
Тръмп и Борисов обсъждали Миталов във Вашингтон
A
A
A

Андон Миталов - съдията от Специализирания наказатален съд - стана първият санкциониран от Съединените щати българин чрез специален закон. Миталов има забрана да влиза на територията на Америка заради корупция.

След седмици очакване, в специално изявление държавният секретар на Съединените американски щати Майк Помпео обяви: правителството на Америка забранява на съдия Андон Миталов да влиза в страната.

Андон Миталов е съдията, пуснал обвиненият в шпионска дейност председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов да напусне страната и да отиде в Москва, за да бъде награден от Владимир Путин, докато същевременно е под мярка за неотклонение. Заради това главният прокурор тогава Сотир Цацаров сезира Съдебният инспекторат с искане за проверка на съдията. Такава още няма.

В изявлението на Майк Помпео се посочва, че Миталов е санкциониран заради участие в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

В изявлението се посочва още, че Законът за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020, под чиито удари попада Миталов, под санкции могат да попаднат и роднини на санкционирания. Освен Миталов Помпео оповестява имената на неговата съпруга - Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Андон Миталов беше обект на разговори и между премиера Борисов и президента Тръмп в САЩ, именно заради случая с пуснатия Малинов.

"Не можах да му обясня как е възможно, след като прокуратурата и МВР и ДАНС са арестували за шпионаж, има повдигнато обвинение, как български съдия го е пуснал да отиде да вземе орден от президента Путин", заяви днес Борисов.

Кариерата на Миталов започва през 1991 г., когато като старши лейтенант встъпва в редовете на прокуратурата на ВС. Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, но му е отказано. През 2013-а прави опит да поеме служба в Специализирания съд, но се проваля на изпита пред ВСС. Миталов обжалва и ВАС и печели делото пред и е назначен за съдия от Специализирания съд. Нашумя, когато през ноември нарушава чл. 68-и от НК, разрешавайки на Николай Малинов да отлети за Москва.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички