Тръмп и Борисов обсъждали Миталов във Вашингтон

Борисов призна, че съдията е бил тема на разговора му с президента на САЩ

Тръмп и Борисов обсъждали Миталов във Вашингтон | StandartNews.com

Андон Миталов - съдията от Специализирания наказатален съд - стана първият санкциониран от Съединените щати българин чрез специален закон. Миталов има забрана да влиза на територията на Америка заради корупция.

След седмици очакване, в специално изявление държавният секретар на Съединените американски щати Майк Помпео обяви: правителството на Америка забранява на съдия Андон Миталов да влиза в страната.

Андон Миталов е съдията, пуснал обвиненият в шпионска дейност председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов да напусне страната и да отиде в Москва, за да бъде награден от Владимир Путин, докато същевременно е под мярка за неотклонение. Заради това главният прокурор тогава Сотир Цацаров сезира Съдебният инспекторат с искане за проверка на съдията. Такава още няма.

В изявлението на Майк Помпео се посочва, че Миталов е санкциониран заради участие в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

В изявлението се посочва още, че Законът за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020, под чиито удари попада Миталов, под санкции могат да попаднат и роднини на санкционирания. Освен Миталов Помпео оповестява имената на неговата съпруга - Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Андон Миталов беше обект на разговори и между премиера Борисов и президента Тръмп в САЩ, именно заради случая с пуснатия Малинов.

"Не можах да му обясня как е възможно, след като прокуратурата и МВР и ДАНС са арестували за шпионаж, има повдигнато обвинение, как български съдия го е пуснал да отиде да вземе орден от президента Путин", заяви днес Борисов.

Кариерата на Миталов започва през 1991 г., когато като старши лейтенант встъпва в редовете на прокуратурата на ВС. Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, но му е отказано. През 2013-а прави опит да поеме служба в Специализирания съд, но се проваля на изпита пред ВСС. Миталов обжалва и ВАС и печели делото пред и е назначен за съдия от Специализирания съд. Нашумя, когато през ноември нарушава чл. 68-и от НК, разрешавайки на Николай Малинов да отлети за Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай